Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бърдмен" стана филм на годината и отнесе четири "Оскар"-а

| обновено на 23.02.15 в 09:15
Режисьорът на "Бърдмен" Алехандро Иняриту
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В "Долби тиътър" в Холивуд раздадоха за 87-и път наградите "Оскар". Най-добър филм на годината стана "Бърдмен"  сатира за шоубизнеса. Лентата беше отличена и за най-добър режисьор Алехандро Иняриту, оригинален сценарий и операторско майсторство.

За да спечели един, друг трябва да загуби. Но парадоксът е, че истинското изкуство не може да се сравнява. Работата ни, както винаги, ще бъде оценена само във времето, каза режисьорът, като получи наградата си.

33-годишният британец Еди Редмейн получи наградата на Американската киноакадемия за най-добър актьор за превъплъщението си в Стивън Хокинг в "Теорията на всичко":

Като момче в Англия чаках до четири сутринта, за да гледам "Оскар"-ите. Те са своеобразен спектакъл на старата школа, който винаги съм харесвал. Но никога не съм си помислял, че мога да спечеля. Малко ми е нереално.

Най-добра актриса стана Джулиън Мур за ролята си на болна от "Алцхаймер" преподавателка във "Все още Алис".

"Гранд хотел Будапеща" също е с четири отличия за сценография, грим, прически и костюми и музика.
 
Лентата за гениалния математик Алън Тюринг получи "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий. Сцеранистът Греъм Мур сподели, че на 16 години направил опит за самоубийство, защото не се вписвал в средата, и посвети наградата на всички, които се чувстват различни:

Искам този момент да е за всеки човек, който се чувства странен или различен. Останете странни и различни и когато застанете тук, предайте това послание нататък.

Патриша Аркет бе обявена за най-добра актриса в поддържаща роля за участието си в драмата "Юношество". Аркет използва секундите на сцената, за да отправи призив за равенство между половете, който беше бурно аплодиран и ще е най-запомнящият се момент от тазгодишната церемония, коментират журналисти.

За всяка жена, която е раждала, за всеки данъкоплатец и гражданин на тази нация. Борихме се за равни права на всички останали. Дойде нашето време да получим равно заплащане и равни права за жените на Съединените американски щати!

Филмът, описващ изнасянето на класифицирани документи на американското правителство от бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън, "Гражданин четири" спечели "Оскар" за най-добър документален филм. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна