Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранният съвет обсъжда темата за дълга по настояване на работодателите

Снимка: БГНЕС
Тристранният съвет ще обсъди поемането на дълг от 8 млрд. евро през следващите три години. Въпреки че точката не бе включена в предварителния дневен ред, тя ще бъде представена от финансовия министър Владислав Горанов по настояване на работодателските организации.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал синдикатите и работодателите са представители на хората, които реално създават брутния вътрешен продукт и имат право да знаят за какво ще отидат парите им.

Имаше много разнопосочни тълкувания за целите на този договор и на тази сума, най-вече идващи всичките от управляващата коалиция и взаимно изключващи се. Има неясноти и смятаме, че е правилно в Тристранния съвет да се хвърли повече светлина по този въпрос, заяви Васил Велев.
 
От своя страна Владислав Горанов подчерта, че подобно действие не е по правилата и не бива да става прецедент в Тристранния съвет да се обсъжда "на кой каквото му хрумне":

Информацията през медиите показва, че не четете официални правителствени източници, защото го имаше качено на много официални места, в това число и на страницата на Народното събрание. Иначе, наистина няма нищо лошо, но съгласете се, че ако въведем практиката на който каквото му хрумне, да започне да се обсъжда в този формат, ще берете ядове самите вие.

На първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за тази година ще бъдат обсъдени промени в Закона за здравното осигуряване и в Закона за държавния служител.

Социално-икономическите партньори ще разгледат и проекти на постановления за промени в няколко наредби, свързани с измененията в Кодекса за социално осигуряване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна