Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция ще представи списък от реформи за 7 млрд. евро, съобщава немската преса

Според немското издание Bild гръцкото правителство се надява да повиши допълнително държавните приходи с над 7 млрд. евро чрез нови данъци и други мерки.

Цитирайки неназовани правителствени източници, Bild заяви, че гръцкото правителство желае да събере 1,5 млрд. евро, поставяйки край на контрабандата на горива, 800 млн. евро от изкореняване на контрабандата на цигари, 2,5 млрд. евро чрез допълнително данъчно облагане на богатите и 2,5 млрд. евро от дължими данъци от граждани и фирми.

След постигнатото в петък предварително споразумение за удължаване на настоящата спасителна програма с четири месеца, днес гръцкото правителство трябва да представи списък с конкретни предложения към трите важни институции - Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ.

Междувременно президентът на немския икономически институт Ifo - Ханс-Вернер Зин заяви в интервю за агенция "Блумбърг", че Гърция би трябва да напусне временно еврозоната, за да подобри своята конкурентоспособност, след което да се върне обратно в единния валутен съюз.

Според него излизане на Атина от еврозоната няма да доведе до т.нар. "заразен" негативен ефект за останалите членове на съюз.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени