Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йерун Дeйселблум: Гръцките власти представиха списъка с мерки за реформи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е представила късно снощи поискания от страните от еврозоната списък с реформи, необходими с цел да бъде продължена с четири месеца сегашната спасителна програма за страната.

Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум пред Комисията по икономически и финансови въпроси в Европейския парламент, като изрази надежда този списък да получи одобрение: 

Гръцките власти представиха списъка с мерки за реформи вчера – макар и доста късно, но все пак навреме. Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд днес ще направят оценка дали този списък е достатъчно всеобхватен и дали представлява достатъчна отправна точка за успех.

Той посочи, че според него властите в Атина се отнасят сериозно към процеса на реформи – както и че има вариант за гъвкавост на прилаганите мерки, стига те да водят до постигане на фискалните цели.

Очаква се, ако списъкът получи зелена светлина днес, да започнат националните процедури по одобряване на решението за удължаване на спасителната програма. В четири страни от еврозоната е необходима ратификация от националните парламенти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна