Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нормандската четворка": Страните в конфликта да прилагат стриктно договореностите за изтегляне на тежките оръжия от фронтовата зона

| обновено на 24.02.15 в 16:53

В Париж приключи срещата на външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция. В съвместно изявление, прочетено от френския първи дипломат Лоран Фабиюс, се призовават страните в конфликта да прилагат стриктно договореностите за изтегляне на тежките оръжия от фронтовата зона.

Според украинския външен министър Павло Климкин не е постигнато съгласие за осъждане на събитията в Дебалцево, където части на украинската армия бяха блокирани дни наред от проруски сепаратисти.

Министрите се събраха за първи път след срещата на високо равнище на 12-и февруари.

По-рано Русия предложи консултации между парламентите на държавите от "нормандската четворка". Според председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин целта е да се помогне на лидерите при реализацията на мирното споразумение.

Дълбоката криза в Украйна, гражданската война, която се води там, представлява сериозна тревога за общоевропейската сигурност и стабилност. Вярвам, че можем да организираме четиристранни парламентарни консултации между Франция, Русия, Германия и Украйна с дневен ред изготвяне на пътна карта за действия на четирите страни в руслото на минския процес, заяви Сергей Наришкин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна