Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри” 2015: краен срок за участие - 30 април 2015 г.

| обновено на 29.04.15 в 16:43 БНР Новини
Наградените участници в конкурса от миналата година
Снимка: Булфото

„Искри” се организира за 32 път от екипа на детските предавания. Това е най-старият и авторитетен конкурс у нас за деца до 16-годишна възраст. Всяка година през него преминават творби на над 300 деца, не само от България, а и на българчета, живеещи извън пределите на страната (Молдова, Украйна, Бесарабия, Западните покрайнини, Германия, Австрия, САЩ).
Конкурсът не фиксира определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Допускат се всички възможни жанрове, в които творят децата - от стиховете, приказките и гатанките до новели, повести, пътеписи и пиеси.
Журито е петчленно - за конкурса са работили автори като Дафина Попова, Димитър Гулев, Иван Цанев, Атанас Цанков, Иван Голев, Виктор Самуилов, Николай Милчев.
„Искри” не е училище за писатели и поети - това е клуб на пишещите, на мислещите, на задаващите въпроси. Той дава възможност на участниците в него да намерят съмишленици, да обменят идеи, да създават общи проекти.
По наградени стихове на деца са създавани песни от талантливи наши композитори: Борис Карадимчев, Хайгашод Агасян, Христо Йоцов и те прозвучават за първи път в ефира на БНР.
Всяка година в средата на месец юни наградените деца са наши гости. В директно предаване по програма „Христо Ботев” даваме възможност и на слушателите да опознаят по-добре наградените деца, а творбите им да получат своята премиера в национален ефир. Те звучат в изпълнение на известни наши актьори, пред публика, събрана във Второ студио на БНР. В литературните „спектакли” се включват и музиканти, които импровизират в студиото.

Всеки от участниците в „Искри“ може да участва най-много с три творби.

Те трябва да бъдат изпратени, заедно с пълните им данни и телефони за връзка най-късно до 30 април 2015 година

по пощата на адрес:

Българско национално радио

София 1040,  бул. „Драган Цанков” № 4 - за конкурса „Искри”

или на имейл iskri@bnr.bg

Повече информация можете да получите на телефони 8668897 и 9336555, с код за София 02.
 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна