Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният автопоход на ветерани от всички страни, войни и конфликти стигна до Москва

Снимка: Васко Михайлов

Международният автопоход на ветерани от всички страни, войни и конфликти стигна до Москва. По този повод се състоя и премиерата на документалния филм "Бойно братство".

Документалният разказ е за трима войници, двама американци и един руснак, воювали по различно време в Афганистан. И тримата стават инвалиди, след като попадат на мини. Оцелелите като по чудо ветерани днес размишляват за воинския дълг, съдбата на бившите военни и отношението към тях от страна на държавата и обществото. 

Филмът има и своето съвременно политическо послание, каза Валерий Востротин, председател на Съюза на десантчиците в Русия: Когато замисляхме този поход, ние, не си поставяхме миротворчески задачи, но събитията промениха това. Ако политиците не разбират какво трябва да направят, то ветераните добре знаят цената на войната и мира. Може би именно от ветераните на САЩ и Русия ще започне затоплянето на отношенията между нашите две велики държави, посочи Валерий Востротин.

На 70-ата годишнината от победата над фашизма е посветен и международният автопоход, в който участват представители на 12 страни. Те ще преминат по територията на 50 държави в Европа, Азия и Америка, като ще изминат над 100 хиляди километра. Околосветското пътуване, което ще завърши на 6-и май в руската столица, си поставя целта да бъде обърнато внимание върху проблемите на ветераните и инвалидите от различните войни и конфликти и тяхната адаптация към мирния живот. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна