Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студовете в края на миналата година са увредили на 5 хиляди хектара гори в Северозападна България

Снимка: Иванка Петрова

Повече от пет хиляди хектара гори, стопанисвани от Северозападното държавно горско предприятие, са засегнати от обледяването през декември миналата година. Това съобщи в белоградчишкото село Раяновци заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов. Той посети днес най-засегнатия участък от ледолома през месец декември в землището на село Раяновци. Там щетите са 100 процента.

В територията на тази част от България имахме през изминалата зима няколко тежки преломни катаклизми. Засегнати са над 5 хиляди хектара гора и вероятно засегнатата паднала маса, която виждаме като повредена надхвърля 240 хиляди куб.м. Това е ресурс, който отсега трябва да се събере. Ако не се събере, тази маса ще изсъхне. Тя веднъж ще даде възможност да се развият много насекомни вредители и други вредители, но по-страшното е като изсъхне тя е силно пожароопасна. 

Инж. Цветко Цветков - директор на северозападното държавно предприятие-Враца допълни:

Започваме с провеждането на процедури по отдаването на тези насаждения и да се започва да се работи, защото каквото можем да усвоим като строителна дървесина, то ще бъде до края на май месец 2016 година. 

В село Раяновци са унищожени 30 хиляди декара гора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна