Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчната декларация с баркод вече е достъпна на интернет страницата на НАП

Данъчната декларация с баркод вече е достъпна на интернет страницата на Националната агенция за приходите (НАП). От няколко години данъчните предоставят възможност да изтеглим формуляр и да го попълним на компютъра си, като програмата автоматично изчислява данъка за довнасяне и намалява риска от допускане на технически грешки.

Ако искаме да попълним т.нар. "декларация с баркод" за доходите си, трябва да отворим електронния формуляр онлайн и да попълним данните от служебните си бележки. Програмата автоматично изчислява нормативно признатите разходи при различните видове доходи например, като по този начин улеснява потребителите и намалява риска от технически грешки. След като попълним декларацията, трябва да я разпечатаме. Самата декларация може да се подаде лично в офис на НАП или да се изпрати по пощата. Баркодът ще бъде генериран автоматично, което ще улесни и данъчните служители да обработят данните ни по-бързо. Те ще се прехвърлят в системата след сканирането на баркода и няма да се наложи служителите на приходната агенция да ги набират ръчно. Това пък ще ни даде възможност да получим обратно надвнесен данък например по-бързо.

Подаването на декларация с баркод обаче не ни носи отстъпка. За да получим 5% отстъпка от данъка за довнасяне, трябва да подадем декларацията онлайн - или чрез електронен подпис, или чрез персонален идентификационен код, който може да получим безплатно от офиса на данъчните по местоживеене. Отстъпката е валидна за онлайн подадени декларации до края на март.

Данъчната кампания изтича на 30-и април.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна