Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убиха руския опозиционен политик Борис Немцов. Путин нарече убийството "поръчково"

| обновено на 28.02.15 в 11:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският опозиционен политик Борис Немцов беше убит късно снощи на метри от Кремъл. Неговите съратници възнамеряват утре да проведат траурно шествие в центъра на Москва, вместо планирания антикризисен марш в покрайнините на града. От кметството обаче заявиха, че подобна проява не може да бъде съгласувана в толкова кратки срокове.

Според следствието 55-годишният Немцов е бил следен още когато излязъл от сградата на ГУМ в центъра на Червения площад. Там той вечерял със своя позната от Киев, след което двамата решили да се разходят до площад „Болотная”- един от символите на протестите през последните години. В средата на Големия Москворецки мост Борис Немцов е бил застигнат от бял автомобил, откъдето убиецът е изстрелял най-малко шест куршума. Четири попадат в тялото на опозиционера. Според очевидци, колата е била без номера и това допълнително ще затрудни издирването на извършителите. Разследващите са посетили и жилището на Борис Немцов, където са разпитали неговите съседи и са иззели твърдия диск на компютъра му.

Президентът Владимир Путин веднага е бил информиран за убийството и според неговия говорител Дмитрий Песков е заявил, че това жестоко убийство има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер. Руският държавен глава изрази своите съболезнования на близките на Борис Немцов. По негово разпореждане Вътрешното министерство, Следственият комитет и Федералната служба за сигурност ще формират специална група за разследване на убийството, чиято дейност Путин лично ще контролира. Към момента се разглеждат всички възможни версии, включително и за поръчково убийство - основните са свързани с политическа дейност на Борис Немцов като партиен лидер и като депутат в областната дума на гр. Ярославъл.

Според опозиционния политик Михаил Касянов, който тази нощ беше на мястото на убийството, Борис Немцов е бил разстрелян демонстративно на метри от Кремъл:

Това е някакъв ужас. Докъде стигна Русия, ние летим към пропастта. Агресията расте, а властта не е ясно с какво се занимава. Опозиционното слово и критиката се наказват ето по този страшен начин. Борис беше убит, защото безкомпромисно разобличаваше властта на всички равнища. Застреляха го, защото казваше истината, изтъкна Михаил Касянов.

Като съпредседател на партията "РПР-Парнас" Борис Немцов беше един от организаторите на планирано за утре опозиционно антикризисно шествие в Москва. Според негови съратници през последните седмици той е работил над книга с работно заглавие "Путин и войната", разкриваща истината за руската военна намеса в конфликта в Донбас.

Борис Немцов е роден на 9-и октомври 1959-а година в град Сочи. През 1981-ва година завършва Радиофизическия факултет на Горкиевски държавен университет, работи в научноизследователски институт, занимава се с проблеми на физиката на плазмата, акустиката и хидродинамиката. В началото на 1990-а година е избран за депутат. Става първият губернатор на Нижегородска област, бил е министър на горивата и енергетиката, вицепремиер, а от декември 1999-а година оглавява блок "Съюз на десните сили", финансиран от Ходорковски. В края на 2007-а година обявява, че ще се кандидатира за президент на Русия, но после се оттегля от надпреварата. От 2012-а година е съпредседател на една от основните опозиционни партии на Русия. От 2013-а година Немцов беше депутат в Ярославската областна Дума. Освен с политика той се занимаваше и с научна дейност в областта на физиката и математиката.

Още от полунощ московчани носят цветя на мястото на убийството на Борис Немцов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна