Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов е било внимателно планирано

| обновено на 28.02.15 в 18:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов е било внимателно планирано, заявиха следователите по случая. Според тях на тази мисъл навежда мястото, избрано за престъплението, както и това, че убийците са били запознати с придвижването на жертвата.

Следствието смята, че Немцов е застрелян с пистолет "Макаров". На местопрестъплението са намерени шест гилзи на различни производители.

Проверяват се най-малко пет версии за убийството. Сред тях са: провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в Русия, търговска дейност, конфликт на лична основа. Четвъртата версия е свързана със събитията в Украйна, тъй като "сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти". Проверява се и връзка с ислямския екстремизъм, тъй като следователите имат сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си по атаката срещу редакцията на френското сатирично издание "Шарли ебдо". 

Следственият комитет на Русия, който пое разследването на убийството на Немцов, вече е извършил значителен обем следствена работа, съобщи официалният представител на институцията Владимир Маркин. Разпитана е 23-годишната украинка Анна Дурицкая, която е придружавала Немцов по време на убийството, а преди това двамата са вечеряли заедно. Освен нея има и други очевидци на престъплението, които също дават показания, посочи Маркин. Проучват се и всички телефонни разговори, които са извършени в района на местопрестъплението по същото време, преглеждат се и записите на всички устройства за видеонаблюдение по маршрута, по който са се движели Немцов и младата жена.

Междувременно московските власти разрешиха провеждането на траурно шествие за Борис Немцов. По-рано опозиционните лидери отмениха планирания протестен митинг. Маршрутът на похода ще премине през центъра на Москва и през моста, където бе застрелян Немцов. Властите разрешиха в шествието да участват до 50 хиляди души.

Президентът на Русия Владимир Путин увери, че ще бъде направено всичко възможно организаторите и извършителите на убийството на Борис Немцов да понесат заслуженото наказание. Това пише на сайта на Кремъл по повод извършеното снощи покушение срещу руския опозиционер и противник на Путин. По думите на руския президент Борис Немцов е оставил своята следа в историята на Русия, в политиката и в обществения живот.

Той заемаше важен пост в трудния преходен период за нашата страна. Винаги открито и честно заявяваше своята позиция и отстояваше гледната си точка, посочи Владимир Путин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени