Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 50 души бяха арестувани от московската полиция по време на опозиционното траурно шествие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от задържаните по време на вчерашния траурен марш в в Москва памет на убития опозиционер Борис Немцов прекараха в ареста цяла нощ.

Около 50 души бяха арестувани от московската полиция по време на опозиционното траурно шествие. Това са предимно привърженици на националистически организации, които бяха обвинени за неподчинение на органите на реда и за носенето на непозволена символика.

Преди началото на шетвието беше задържан и украинският депутат от Върховната Рада Алексей Гончаренко, който след намесата на украинското консулство беше освободен. Руски медии съобщиха, че той може да бъде обвинени за участие в трагичните събития в Одеса през май 2014-а година, когато при безредици загинаха близо 50 души.

Въпреки опасенията на властите 50-хилядното шествие край стените на Кремъл в памет на Борис Немцов премина без сериозни инциденти.

Следствието продължава да работи по всички възможни версии на разстрела на опозиционния лидер. Специалната разследваща група, създадена по разпореждане на президента Владимир Путин, беше оглавена от генерал Игор Краснов. Той е известен с това, че през последните години се е занимавал със знакови дела, свързани с престъпления, извършени от радикални националисти. Групата ще проучи записите от външните видеокамери, данните от мобилните телефони, маршрутите и контактите на Борис Немцов през последния месец. Според вестник "Комерсант" част от разположените върху стената на Кремъл камери, които биха могли да заснемат убийството, са били изключени заради ремонт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!