Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в пенсионната реформа стават ясни до края на март

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика ще бъде готово със съгласуван пакет мерки за промени в пенсионната система до края на март. Това заяви в Брюксел вицепремиерът Ивайло Калфин по повод влошената оценка на Европейската комисия за макроикономическите дисбаланси у нас. 
Вече се работи и по друга от забележките, свързана с пазара на труда. Министър Калфин се е ангажирал, че ще бъдат подготвени конкретни решения до средата на април. Това е срокът, в който страните членки трябва да дадат информация във връзка с процедурата, по която България беше поставена под специален мониторинг заради макроикономическите дисбаланси. Европейската комисия ще следи много внимателно какво се случва у нас и няма да приеме голи обещания вместо резултати, подчерта вицепремиерът като припомни, че основните забележки към страната ни са свързани с КТБ и банковия надзор. На 10 и 11 март у нас пристигат експерти от Еврокомисията във връзка с тази процедура.
Те ще се видят с гуверньора на БНБ, господин Искров. Аз не знам  и поне не съм чул от него да излизат някакви предложения за законодателни промени. Според мен, би трябвало да има много упреци и поне аз имам към работата на БНБ в целия случай с КТБ, включително и с начина, по който се разпореждаха с активите на КТБ. Нека да видим какви отговори ще получат, но според мен, не толкова в законодателството, колкото в прилагането му е проблемът с БНБ.
Според Ивайло Калфин, заради независимостта на  банковата система, Еврокомисията не би одобрила законови промени с цел предсрочно прекратяване на мандата на Иван Искров. Неприятно е обаче, че няма избран подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор и това също ще бъде констатирано при проверката, смята вицепремиерът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна