Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нобеловият комитет за мир с нов председател след редица спорни решения

Торбьорн Ягланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спорният председател на Нобеловия комитет за мир Турбьорн Ягланд не получи нов мандат за поста и остава обикновен член на комитета - за пръв път в над стогодишната история на наградата, предаде Франс прес. Той ще бъде заменен на поста от досегашната заместник-председателка Карин Кулман Фиве.

На днешното заседание на петчленния Нобелов комитет кандидатурата на Ягланд за нов мандат бе отхвърлена с 3 на 2 гласа. Смяната на ръководството стана възможно благодарение на промяната в баланса на политическите сили в състава на комитета след частичното му обновяване.

Ягланд бе председател на Нобеловия комитет за мир от 2009 г. в период, белязан от спорове по Нобеловите награди за мир, връчени на Барак Обама, Европейския съюз и китайския дисидент Лю Сяобо. Случаят с наградата на Лю обтегна отношенията между Норвегия и Китай. Пекин изрази съмнение в настояването на Осло, че комитетът е независим орган и изтъкна, че той е ръководен от бивш премиер на страната. Ягланд е бил министър-председател на Норвегия от Работническата партия през 1996 и 1997 г. 


На днешното си заседание Нобеловият комитет за мир също така прегледа кандидатурите за Нобеловата награда за мир за 2015 година. Одобрени са кандидатурите на 276 физически лица и организации, което е почти рекорден брой.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна