Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов: Сградата на НГДЕК в "Модерно предградие" не е опасна

Вежди Рашидов
Снимка: БГНЕС
Средата в новоремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култура (НГДЕК) в квартал "Модерно предградие" не е опасна и там могат да се провеждат учебни занятия. Това са установили три проверки до момента.

Резултатът от третата проверка, която е направена днес, показва единствено наличието на етернитови отпадъци, открити в абонатната станция на ремонторината сграда, до която учениците нямат достъп.

Според министъра на културата Вежди Рашидов средата е безопасна за провеждане на учебни занятия. Той увери, че етернитовите отпадъци ще бъдат отстранени.

Това е шести по ред ремонт на училище, който изпълнява Министерството на културата по Оперативна програма "Регионално развитие".

Достъпът до информацията, свързана с разходваните 2 милиона и 100 хиляди лева за ремонт на училищетоq е абсолютно достъпeн. Тя може да бъде открита и в интернет, увериха от Министерството на културата.

Директорът на Класическата гимназия Мариела Папазова съобщи, че се обмисля разширяване на приема и след завършен 4-ти клас. По този начин училището ще има необходимост от по-голяма база и ще може да се ползва сградата в "Модерно предградие" като филиал, а досегашната, където от 2 години е настанена гимназията - сградата на 13-о училище в центъра на София, да се запази като основна.

В момента учениците в Класическата гимназия са 472-ма. По-рано днес те протестираха срещу решението да бъдат преместени в новоремонтираната стара сграда на гимназията на улица "Баба" в квартал "Модерно предградие".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!