Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха с изненада новината за оставката на вътрешния министър

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха с изненада новината за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. 

Атанас Мерджанов от БСП коментира, че подадената оставка на един от силовите министри говори за нестабилност на правителството: Това още веднаж говори за изключителната нестабилност на правителството на Борисов. Фактът, че един от силовите министри е подал оставка в един толкова важен момент за страната, говори за нестабилност. Все пак трябва да се запознаем с мотивите на министър Вучков. Това е въпрос, по който трябва да се произнесе министър-председателят, тъй като по въпросите на сигурността знаем, че той носи особена отговорност, още повече, че изборът на министри е негов персонален.


Лидерът на ДПС Лютви Местан определи оставката като вътрешен проблем на правителството: Нямаме никаква информация за мотивите. Затова единственото нещо, което мога да кажа, е, че това явно е вътрешен проблем на кабинета. Право на министъра е да си подаде оставката. Естествено, че е право на министър-председателя да приеме или да не приеме една оставка. Това е проблем, който кабинетът трябва да реши. Това, което мога да кажа, е, че има закон, който при това беше приет съвсем скоро и в една правова държава законите просто се изпълняват такива, каквито са.

Силно казано е, че съм шокиран, но съм изненадан от оставката на вътрешния министър, коментира в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Ръководството на парламентарната група на ГЕРБ ще се срещне днес с подалия оставка министър на вътрешните работи Веселин Вучков, за да разбере от него какви са мотивите му. Това обяви Цветан Цветанов и изрази надежда, оставката да не бъде депозирана в парламента: Ще разговаряме с него. Доколкото вече знам, има водени разговори между премиера и господин Вучков и ще се постараем, ако може тази оставка да не се случи. Преди всичко трябва да бъде максимално отговорно, не трябва да се водим от емоциите и точно затова правим всичко възможно да обсъждаме всяка възникнала ситуация, която би могла да провокира евентуално тълкуване за разклащане на коалицията.

Запитан какъв е механизмът една оставка, която вече е приета, да бъде оттеглена, Цветанов отговори: Оставката се гледа в българския парламент. Ако тя не стигне до българския парламент, реално ние не говорим за оставка. Парламентарната група на ГЕРБ е оценила качествата на Веселин Вучков, за да бъде избран за министър на вътрешните работи. Няма внесена оставка, за да коментираме дали ще има, или няма да има подкрепа. Разбира се, че всяко едно предложение, което е на министър-председателя, той е човекът, който формира МС, той прави предложение за персоналния състав и за кадровите промени. Ще подкрепим премиера, ако се стигне до такава оставка да бъде гласувана в пленарна зала.

Нищо не е окончателно, заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев: Проведохме разговор с вицепремиерите Бъчварова и Кунева, все още разчитам, че тези новини не са окончателни. В рамките на днешния ден ще имаме още разговори, така че боя се, че нищо кой знае колко интересно нямаше. Не знам дали решението му е необратимо като лично решение. Предстои да проведем разговори. При всяко положение оставка на вътрешен министър би била дестабилизиращ момент в работата на това правителство, затова и казвам и смятам, изказвам и надежда, че това решение не е окончателно.

Изненадан беше и лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който научи новината от репортер на "Хоризонт": Не мога да кажа нищо. Аз от вас научавам. И аз не мога да работя със Светлозар Лазаров, но не си подавам оставката.

Репортажа на Румяна Василева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна