Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата „Цената да бъдеш себе си“ за рок групата SEVI

Снимка: личен архив

Със сигурност пътят за българската рок група SEVI не е бил лесен, но е изпълен с приключения, изненади и неочаквани успехи. Тревогите, трудностите и проблемите могат да изглеждат като висока цена в нашия свят, но пък изграждат характер, воля и слава. Знаеш, че си постигнал мечтите си и че с всяка своя следваща стъпка се приближаваш по-близо до звездите.

„Има хора, за които е по-трудно да бъдат себе си и предпочитат една друга сигурност – за мен лъжовна, казва Светлана Близнакова, чийто артистичен псевдоним Севи всъщност дава името на групата. – Въпросът е, какво предпочитаме: да бъдем или да не бъдем себе си – продължават двамата с Рали Велинов в един глас. Така е всъщност и в живота, защото това е мъжът, който застава твърдо до любимата жена и споделя същата любов към музиката като нея. Важното е да правиш това, което обичаш”.

Книгата „Цената да бъдеш себе си“, проследява развитието на SEVI и беше представена на 5-ия рожден ден на групата в Sofia Live Club, който феновете й празнуваха заедно с музикантите Светлана Близнакова – вокал, Рали Велинов – бас, Павлин Иванов – барабани, Темелко Темелков „Томи“ – китара и Десислава Маркова – клавиши, а и с автора Николай Христов; без торта и свещички, но с музика за душата.

По принцип Ники не пише книги, това е неговият дебют. В реалния живот е търговец, но има отношение към музиката и определено може да разпознае една формация с бъдеще.

За първи път разбрах по много интересен начин за формацията – казва Николай Христов. – Имахме едно събиране със стари приятели, с които не се бяхме виждали много години. Съвсем случайно се събрахме в клуба, в който се провеждаше фестивал, организиран от SEVI. Беше 2012-та, а по-късно, когато се запознах с тяхната история, разбрах, че това е първият рок маратон, който се казваше „23 часа и половина”. Бяхме седнали с тези приятели, а сред тях имаше и музиканти, не обръщахме особено внимание на групите до закриването на SEVI. Тогава разговорите ни заглъхнаха, ние се заслушахме и решихме, че трябва да се запознаем с тях. От тогава започнах да ги следя с какво се занимават и се радвам, че попаднах в правилния момент на правилното място. Те със сигурност щяха да станат известни, но можеше някой друг да напише книгата, а това беше недопустимо”.

По това време Николай Христов пише активно в музикални сайтове за рок и хеви метъл. Започва да пише репортажи за изявите на SEVI и описва тяхната „борба” в една статия от 4 части. Групата може да е само на 5 години, но има история пълна със събития. От първото им представяне с откриването на концерт на Васко Кръпката, през оглавяването на класациите на Z-Rock и Kamenitza Rock 40, до наградата от Каварна рок фест 2014 г., където свирят на една сцена с EUROPE и HELLOWEEN. Техни сингли звучат по британски и американски радиа. Клубове, студия, фестивали и турнета в България и чужбина – групата не се спира! Концертите им винаги имат замисъл и представляват шоута с костюми и сюжет. Амбициозни и креативни винаги са се борели за правото на авторска музика и мечтаят да станат световни звезди.

Засега най-известното парче на SEVI се казва “On my own”. Песента не грабва просто със звученето си, тя предизвиква емоции в публиката със своя текст за решенията, които взема един човек и пътищата, по които поема. Красивият клип към нея е дело на талантливия режисьор и сценарист Емил Цончев, с когото групата има планове да работи и занапред.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна