Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова е предложена от премиера Бойко Борисов за вътрешен министър

Борисов: Искам оставките на Писанчев и Лазаров

| обновено на 05.03.15 в 14:52
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов предлага вицепремиера Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Изненадващо Борисов се появи в Народното събрание, за да направи изявление, свързано със скандала с подадената вчера оставка на досегашния вътрешния министър Веселин Вучков. Премиерът потвърди, че утре ще поиска оставките на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров:

Ще предложа за министър човек, който поне ще гарантира спокойствието и гражданската квота на вътрешното министерство. Ще положа огромни усилия по никакъв начин милиционерски номера да не минават повече. Ще предложа вицепремиера Бъчварова за вътрешен министър, така че се надявам ГЕРБ и реформаторите да оценят жеста, че искам гражданското начало. Надали някой от опозицията би се съмнявал, че тя ще тръгне да прави операции по тях и да ги тормози, заяви Борисов.

В обръщение пред парламента министър-председателят критикува вчерашните събития и подадената оставка на Веселин Вучков. Борисов заяви, че ходът на вътрешния министър е изненадващ: За мен това беше голяма изненада. Точно вчера министър Вучков постъпи по този начин, демонстративно ми даде оставка, която около пет секунди съм я бавил, докато напиша "Да". Считам, че това е изключително некоректен акт към мене и правителството във вчерашния ден. С цялото ми уважение към него, работил е абсолютно комфортно през тези три месеца.

Стабилността на държавата не трябва да бъде застрашена от постовете, каза премиерът и добави: В сегашното положение на държавата нито има свещени крави, нито имена, нито личности, които могат да застрашават стабилността.

Бойко Борисов критикува и политическите си партньори, като заяви, че при важни гласувания ги е нямало и са създали усещането, че ДПС подкрепя кабинета. Борисов добави, че ако е било прието предложението на Михаил Миков за отмяната на плоския данък, той щял да си подаде оставката и да сложи край на кабинета. 

По-рано днес съпредседателят на коалиционният партньор Радан Кънев каза, че оставката на вътрешния министър Веселин Вучков ще бъде приета и даде уверението, че вече се обсъжда нова кандидатура за вътрешен министър. Кънев съобщи, че снощи е провел продължителна среща с премиера Бойко Борисов, на която е станало ясно, че оставката на министър Вучков е безвъзвратна. Той е получил уверение от премиера, че ще бъдат сменени председателят на ДАНС Владимир Писанчев, както и главният секретар Светлозар Лазаров: Очевидно ще има нов министър на  вътрешните работи, тоест оставката на господин Вучков няма да бъде оттеглена. Ще има обща позиция на ГЕРБ и Реформаторския блок, надявам се и на другите политически сили, които подкрепят правителството за нов министър на вътрешните работи. Аз имам увереност и доверие към него, че ще има тези персонални смени, които ние сме обявили, че искаме, заедно с избора на нов министър, каза Радан Кънев и увери, че новият вътрешен министър ще е без съмнение от ГЕРБ. Имам уверението, че реформите ще продължат и като политика, и като персонални решения, но това е кризисна ситуация, която е вътре в ГЕРБ, но мисля, че много бързо е овладяна и няма да я коментирам повече в никакъв случай, коментира Кънев. На въпрос означава ли след този разговор снощи, че Реформаторският блок ще гласува проекторешението за оставката на министър Вучков, Кънев отговори: Вижте, аз съм крайно коректен и на база на лични разговори не мога да поема ангажимент от името на Блока, но мисля, че да.

По-рано днес позицията на ГЕРБ коментира Данаил Кирилов
Аз смятам, че ще подкрепим предложението на правителството на МС такова, каквото е, на премиера Борисов и на МС.

След като вчера Вучков заяви намерение да се оттегли, между партиите – партньори в управлението започнаха консултации и совалки. От Реформаторския блок заявиха подкрепата си за Веселин Вучков и изразиха надежда той да преосмисли решението си.

Самият Вучков коментира, че не вижда причини да оттегли оставката си: На този етап не съм склонен да оттеглям своята оставка. Моето решение е добре обмислено и основано на сериозни юридически аргументи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени