Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от сметосъбиращата фирма във Видин започват безсрочна стачка

Снимка: Радио ВИДИН

Работниците от сметосъбиращата фирма във Видин започват безсрочна стачка заради неизплатени заплати.

114 работници от фирмата по чистота във Видин спират да работят, защото не са получавали заплати повече от 8 месеца. Не е спазено споразумението между синдикатите и работодателя за изплащане на забавените възнаграждения, каза председателят на Регионалния съвет на КНСБ – Любен Петков:

Ето защо сме принудени да обявим и предприемем стачни действия, съгласно изискванията на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Стачката е безсрочна – докато не бъдат изплатени възнагражденията.

Положението е нетърпимо. Няма какво да се яде. Събираме стотинки за хляб. Просто не може човек да издържа, казва Снежанка Николова, която от 12 години работи във фирмата по чистота.

Докато продължава стачката във Видин, ще се чистят само районите около здравните заведения, училищата и детските градини. Представителят на фирмата по чистота във Видин Валери Йорданов упрекна за забвените плащания общината:

С всичките осигуровки и данъци, и заплати, които се дължат във Видин, са около 750 000 лева. Само в брой, което трябва да вземем от Общината, са над 1 400 000.

От общината не отрекоха, че имат задължения за услугите по чистота, но казаха, че парите се превеждат по спетка на НАП, към която фирмата има неразплатени средства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна