Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия в парламента ще проверява фактите около фалита на КТБ

Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

Народното събрание създаде временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на КТБ в периода 2009-2014 година. Вносители са депутати от различни парламентарни групи.
Вносителите определят източването на КТБ като най мащабната финансова измама в новата история на България. Цвета Караянчева от ГЕРБ заяви, че ключова роля за случилото се е поведението на банковия надзор към БНБ:
КТБ е публична компания и по тази причина би следвало да бъде следена и от КФН. До момента не е ясно дали КФН е предприела каквито и да е действия. Източването на повече от 5 милиарда лева би следвало да бъде спряно и виновните лица веднага да бъдат подведени под отговорност от ДАНС.
Слави Бинев от Патриотичния франт е категоричен, че новата парламентарна комисия трябва да отговори на много въпроси:
Наистина много от хората в България искат истината, цялата истина, не някаква заметена, опакована в някакъв луксозен пакет. Видяхме, че предварителният и текущият контрол в банковия и капиталовия сектор са равни на нула. Нито БНБ, нито КФН са си свършили работата.
По предложение на ГЕРБ изборът на председател и съставът на комисията ще бъдат гласувани следващата седмица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна