Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародници от Македония атакуваха пред съда ръководството на Държавната агенция на българите в чужбина

Снимка: БГНЕС

Сънародници от Македония атакуваха пред съда ръководството на Държавната агенция на българите в чужбина. Повод за жалбата в Софийския административен съд стана заповед на временно управляващия агенцията, която лиши Българския културен клуб в Скопие от правото да издава удостоверения за произход, необходими за получаване на българско гражданство.

За "Хоризонт" председателят на клуба в Скопие Лазар Младенов каза: Ако ние сме си заложили в едно общество, както е македонското, една репресивна система, да го работиш това, което ние го работим, и някой от България да се изтрие от членство, без да се консултира, това е вреда за нас като организация. Хората вече с други очи гледат на нас.

Практиката, въведена от предишния шеф на Агенцията за българите в чужбина Йордан Янев, е била в нарушение на закона, отговори изпълняващият длъжността председател в момента Димитър Владимиров. Той се позова на разследването на Прокуратурата и Инспектората на Министерския съвет, които наложили въвеждането на нови изисквания към българските дружества зад граница и техния устав: Трябва да са организация на българи, да имат в устава уредено приемането на членове, които са само от български произход и в издаването на техните документи, които са тези бележки-удостоверения от тях, трябва да доказват произхода на възходящия. Те не отговарят на тези изисквания.

Лазар Младенов възрази и поиска оставката на Владимиров: Не можем ние да забраним на хора, които примерно са от смесени бракове или които просто симпатизират на България, да не ги приемаме, това е просто незаконно.

От Външното министерство не коментираха скандала. Държавната агенция за българите в чужбина е на подчинение на вицепремиера Меглена Кунева.

В сряда, по време на блиц парламентарния контрол, Меглена Кунева отговори на питане на депутата Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт, че Агенцията за българите в чужбина няма правомощия да дава българско гражданство и че проблемът е от компетенциите на Министерството на външните работи и на правосъдието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна