Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран: Ако имаме споразумение, готови сме да приемем някои ограничения за известен период от време

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският министър на външните работи намекна, че 10-годишен мораториум върху някои аспекти от ядрената програма на страната му може да бъде приемлив за Техеран, предаде Ройтерс. Предложението за мораториума бе направено в понеделник от президента на Съединените щати Барак Обама, като условие за постигането на споразумение между Ислямската република и шестте световни сили. На въпрос на CNN дали Иран има готовност да приеме ограничението върху ядрената си програма, Мохамад Джавад Зариф отговори: Ако имаме споразумение, готови сме да приемем някои ограничения за известен период от време. Не съм готов обаче да обсъждам този въпрос в ефир. Във вторник ирански медии цитираха Зариф да казва, че искането на президента Обама за 10-годишен мораториум е неприемливо.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Вашингтон не търси "голямо споразумение" с Иран, имайки предвид по-широко сътрудничество в политическата област и сигурността. Според него ядреното споразумение с Техеран би отговорило на тревогите за сигурността на страните от Персийския залив.

Междувременно лидерът на републиканците в Американския сенат Мич Макконъл отложи насроченото за идната седмица обсъждане и гласуване на проектозакон, изискващ от президента Обама да представя за одобрение пред Конгреса всяко споразумение с Иран. Редица демократи, сред които и привърженици на проектозакона, са против плановете на Макконъл да го внесе за разглеждане преди изтичащия в края на март краен срок за споразумение по иранската ядрена програма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна