Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене НС прие промяна в Закона за отбраната, която позволява военнослужещи и цивилни да участват в състава на международна организация

Снимка: БГНЕС

На първо четене депутатите приеха промяната в Закона за отбраната, която дава възможност военнослужещи и цивилни от България да участват в състава на международна организация. Промяната улеснява създаването на координационен център на НАТО в София.

Структурата е част от плановете в няколко държави за засилване ролята на Алианса заради кризата в Украйна. Решението за разполагането му беше взето на срещата на върха в Уелс през 2014-а година. В центъра се очаква да работят около 40 души, половината от които българи. Военното министерство обяснява, че не става въпрос за разполагане на бази, а за предоставянето на технологичен информационен ресурс и координация на различни тренировки. Десислав Чуколов от "Атака" обясни при днешните дебати:

Тук си дадохме суверенитета. С този закон позволихме да идват чужди управляващи военни и да командват нашите войски. Да, от ДПС съм го очаквал, от ГЕРБ съм го очаквал, но от Патриотичния фронт това не го очаквах, колеги.

Още в четвъртък дебатите скараха "Атака" и Патриотичния фронт. Депутатите си размениха остри реплики и закани, в резултат на което участниците в скандала бяха наказани с отнемане на думата и порицание. Промените стават окончателни след приемането им на второ четене.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна