Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Дурицкая, ключовият свидетел по убийството на Борис Немцов, е заплашвана

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ана Дурицкая – ключовият свидетел по убийството на руския опозиционер Борис Немцов – е заявила, че са отправени заплахи за живота ѝ. Спътницата на Немцов по време на убийството му заяви, че неизвестни лица са отправили заплахи за живота ѝ, докато е била при родителите си в Украйна. Руският главен прокурор Виктор Шокин е издал заповед за осигуряване безопасността на Дурицкая. Украинската прокуратура също е образувала следствие по случая.

Ръководителят на руското следствие Владимир Маркин съобщи, че все още се работи по няколко версии за убийството на Немцов:

Убийството може да е било, с цел да се провокира политическа дестабилизация в страната. Работи се подробно и по версията, че убийството може да е свързано с ислямския екстремизъм. Освен това се проверява и версията за връзка със събитията в Украйна.

Заместник главният секретар на НАТО Александър Вершбоу също изрази мнение, че разстрелът е свързан с позицията на Немцов против руската намеса в конфликта в Донбас.

В същото време в Москва беше освободен другият опозиционен лидер Алексей Навални, който излежа 15 дни заради разпространението на брошури с призиви за опозиционен протест на 1-ви март. Протестът се превърна в траурно шествие заради убийството Борис Немцов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна