Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите не са изненадани от подадените оставки на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев

Снимка: Ивайло Михайлов

Депутатите не са изненадани от подадените оставки на главния секретар на МВР и на председателя на ДАНС.

Според съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов, когато вътрешният министър подава оставка заради главния секретар, премиерът е длъжен да поиска оставката на Светлозар Лазаров, а той да си я даде: Той можеше да се заинати и да изчака друга процедура, което само щеше да нажежи атмосферата и да създаде допълнително излишни страсти. Не знам кои са номинираните, но мисля, че новият министър на вътрешните работи трябва да има думата, да се направи един сериозен екип, защото само с един сериозен екип може да се компенсира фактът, че госпожа Бъчварова не е вътрешен човек на системата и много от нещата са й изключително нови.

Лидерът на ДПС Лютви Местан смята, че оставките в системата на сигурността са съвсем резонни: Оставки, поискани от принципала, се подават. Това е достоен акт, а принципалът е господин Бойко Борисов. Едва ли някой е очаквал друго развитие на събитията.

МВР остана без политическо и без професионално ръководство, коментира Атанас Мерджанов и определи това като доста притеснително: Редно беше политическите промени на правителството да бъдат разглеждани още днес и съответно по най-бързия начин да се придвижи този процес по процедурите за нов главен секретар, защото от вчерашното изявление стана повече от ясно, че главният секретар ще си подаде оставката, но от този факт трябва да бъдат щастливи най-вече "Протестна мрежа" и реформаторите, тъй като това беше тяхното изконно искане. Да видим сега как ще бъде подредена професионалната служба в МВР.

Десислав Чуколов от "Атака" настоя новите назначения в системата да гарантират честността на местните избори наесен: Не вярвам, че назначенията, които ще направят Бъчварова или Борисов, ще бъдат адекватни. Те просто ще назначат хора, които ще им осигурят комфорт на следващите избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна