Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Карадайъ: Палежът на микробус на ДПС в София е продиктуван от езика на омразата

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС
Палежът на микробус на ДПС в София е продиктуван от езика на омразата, това обяви на специална пресконференция депутатът от Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ. Колата на партията беше запалена снощи пред централата на ДПС в София.

Запалването на микробуса на ДПС не е изолиран инцидент
, каза Мустафа Карадайъ и посочи, че от началото на годината това е третият случай. На 7-и януари са разбити стъклата на партийния автомобил на председателя на ДПС Лютви Местан, а на 19-и януари е направен опит за палеж на централата на партията с молотовки. Тези случаи не са коментирани, тъй като от ДПС са разчитали, че те са криминални и инцидентни случаи, и органите на реда и службите за сигурност ще си свършат работата, а извършителите ще бъдат разкрити, подчерта Карадайъ. Той заяви: 

Всичко това се случва, според нас, заради онази среда и ситуация, която се създава в държавата от безотговорни наши опоненти чрез езика на омразата, чрез явната ксенофобия, чийто проявления ги виждаме в Народното събрание, но не само. Днес ги виждаме и във властта. Нещо повече – не са само онези, в чиито програми и платформи езикът на омразата съществува. Техните коалиционни партньори подражават на този език, а виждаме резонанс и в основната управляваща партия на този език – на езика на омразата. ДПС, като отговорна политическа сила, счита, че това не е пътят за правене на политика.

Няма да стигне времето да се изброят и посегателствата върху регионалните офиси на ДПС, поругаването на религиозни храмове, на джамии, синагоги, които осъмват със свастики. За да се случва това, се създава такава среда, подчерта Мустафа Карадайъ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна