Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в страната остава усложнена

Пътищата са проходими при зимни условия

| обновено на 08.03.15 в 09:58
Снимка: Жоро Александров

Обстановката в страната остава усложнена след обилните валежи. Пътищата са проходими при зимни условия, което налага шофиране с повишено внимание и съобразена скорост.  Актуална информация за обстановката, шофьорите могат да получат на тел. 0700 130 20 и на интернет-страницата на АПИ.

Тежко е положението в Смолянска област заради липсата на ток и комуникация. Усложнена е и пътната обстановка в планинския регион поради неспиращия снеговалеж вече второ денонощие. Продължава да е в сила обявеното в събота бедствено положение. Снежната покривка в града е над 50 см., а по високите части - над 130 см. Второ денонощие жителите на цели общини в Смолянско са без ток.

През проходите Пампорово, Рожен, Печинско и Превала е забранено движението на товарни автомобили. Леките моторни превозни средства задължително трябва да се движат с вериги -  съобщиха от областното пътно управление. Рано тази сутрин, два ТИР-а блокираха движението по пътя Чепеларе-Смолян. В областния град са почистени от снега само основните пътища, но въпреки това движението е затруднено и без вериги е немислимо. Областният управител на Смолян Недялко Славов ще остане днес в района на Златоград, Рудозем и Мадан заради потопяването на рудниците в района от липсата на електрозахранване. Заместниците му Зарко Малинов и Адриан Петров остават в района на Смолян. Най-вероятно днес ще стане ясно дали ще има дървена ваканция за учениците утре.

В област Кърджали остава в сила бедственото положение. Обстановката е изключително сложна. Аварийните екипи са на крак второ денонощие. Без електричество са 380 населени места. На практика това са всички общини в района. До повечето населени места достъпът е затруднен, а до други изобщо няма път. Това възпрепятства работата на групите за възстановяване на електрозахранването. Най-голям проблем създават многото паднали дървета по пътищата. 9 екипа на горските стопанства разчистват терена с моторни резачки и високопроходими машини. Комуникациите са изключително трудни. Нарушени са телефонните и мобилните мрежи и връзките с кметовете и дежурните в общините, които дават информация за реалната ситуация, не могат да се осъществят. Осигурена е медицинска помощ на 4 родилки и един сърдечно-болен. Около 30-ина туристи са закъсали в хотел в ардинското село Ябълковец. Пътят до там вече е пробит и е осигурена нафта за отопление.

Шофьори съобщават за тежка ситуация и по републиканските пътища в района. Особено трудно е пътуването между Хасково и Кърджали. От полицията отново предупредиха да не се тръгва, ако не е спешно.

През нощта валежите от сняг в Хасково спряха, но рано тази сутрин отново започнаха валежите. Продължава разчистването на пътищата от падналите дървета. Затворени остават трасетата Ивайловград-Крумовград и Харманли-Тополовград. Международният път Е-80 към Турция е разчистен и вече са изтеглени закъсалите вчера автомобили. Пътищата в областта са проходими при зимни условия, но колите задължително трябва да се движат с вериги. Над 100 населени места в областта са без електричество вече денонощие. Продължава работата по отстраняването на тези аварии. Заради спряното електроподаване извън строя останаха 20 помпени станции и без вода са десетски села в общините Хасково, Минерални бани и Харманли. Нивата на реките Марица и Харманлийска са повишени, но засега са под критичния минимум.

В главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" няма информация за бедстващи хора.

През цялата нощ е продължила работата на аварийните екипи по разчистване на пътните артерии от падналия сняг и дървета.

От пожарната предупреждават за очаквано повишение в нивата на реките Сазлийка, Марица и Тунджа в близките дни, съобщави Първан Секиранов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Очаква се повишение на нивото и на р. Арда. 

Имаме леко покачване на нивата във Варненския регион. Р. Провадийска е скъсала дига, но без нанасяне на щети.

За областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали е обявен оранжев код за опасност от поледици и снеговалеж.  В други 10 района в сила е жълт код за опасно време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна