Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В редица области има проблеми с тока

| обновено на 08.03.15 в 14:04
Снимка: БГНЕС

Енергоразпределителното дружество EVN съобщава за проблеми в мрежата и за затруднен достъп до местата, където има аварии заради непочистените пътища и падналите дървета. Мокрият сняг също създава проблеми, заяви  говорителят на дружеството Петър Костадинов:

Проблеми има и в нашата мрежа и в мрежата на ЕСО. Наистина ситуацията, за съжаление ситуацията не се е подобрила от гледна точка на времето през изминалото денонощие и все още имаме значителна част от нашите клиенти в малките населени места без електрозахранване - основно в Смолянска област, Пазарджишка, Хасково, Кърджали, в Пловдив, в т.нар. Родопска яка - това са високите части. Имаме организация още от ранните часове на 7 март, вчера сутринта, работи кризисен щаб в нашето дружество постоянно. Има подобрение на места, успяхме да възстановим захранването почти за целия град Смолян, курортът Пампорово е подсигурен. Но за тези села, които са по-изолирани, работим заедно с пожарната, с "Пътна инфраструктура", така че да можем да достигнем до тях. Въпросът е, хората да могат да стигнат до електропроводите. Това е основният проблем. 

Заради лошото време без ток са 20 в област Велико Търново и 10 в област Габрово. От "Енерго-Про" увериха пред "Хоризонт", че в проблемните райони са мобилизирали допълнителни аварийни екипи и техника.

Проблеми има и в Западна България, съобщи Борислава Луканова от ЧЕЗ:

Област Благоеврад засегнати останаха 3 000 абоната в общините Разлог, Якоруда, Банско, Сандански и Белица. 
В област Монтана засегнати са около 1 500 клиенти в общините Монтана, Берковица и Георги Дамяново. 
В област Видин колегите работят за възстановяване на електрозахранването на 2 500 абоната в общините Белоградчик и община Видинска област. Враца - засегнати са около 7 000 клиенти в общините Мездра и Роман. 
В област Перник без електрозахранване са около 700 абоната в община Трън. В област Кюстендил засегнати са около 2 500 клиенти в община Кюстендил. В област София работата продължи за около 8 000 абоната в общините Елин Пелин, Ихтиман, Костенец и Самоков. 
В град София засегнати са около 1000 абоната. 

Възстановяването на електричеството в засегнатите от лошото време населени места ще отнеме дни, предупреди министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков. По данни на началника на Главната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" Николай Николов, толкова много населени места без ток не е имало от години. Вучков и Николов обявиха това след заседание на Националния кризисен щаб по бедствия и аварии.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна