Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константина Кунева призова гърците за борба с дискриминацията

Снимка: БНТ

По случай 8-и март българката Константина Кунева, която е евродепутат от гръцката партия СИРИЗА, призова за равенство и борба срещу насилието над жените. 

В Гърция 8-и март не е популярен като ден на майката и жената. 8-и март се отбелязва повече като ден за борба срещу дискриминацията на жените по света. Затова най-активни на този празник са организациите на левите партии, които провеждат днес изяви в подкрепа на жените имигранти и на всички жени, които се борят срещу насилието.

За днешния празник гъркините получиха специално обръщение от евродепутата на СИРИЗА Константина Кунева, излъчено от всички водещи медии. За гърците тя е символ на смелост и непреклонност с цената на всичко в името на справедливостта, както я оценяват тук. За това и на евроизборите, въпреки че е чужденка, я подкрепиха десетки хиляди гърци.

Ние, жените, желаем това, което е право на всеки човек – равенство, равен достъп до работа и равно заплащане. Искаме също защита от всякакъв вид дискриминация и насилие. Затова ви призовавам за активно участие в политиката и синдикалното движение, заяви Кунева.

Това изявление на евродепутат Кунева е също обръщение към имигрантите и безработните гъркини.

Днес се организират срещи на жени-депутати с неправителствени организации, които защитават и децата от насилие. Събират се средства за детски болници. Подпомагат се и местата, които осигуряват убежище на жени, пострадали от насилие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени