Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в страната остава усложнена, без ток са над 850 населени места

| обновено на 09.03.15 в 11:25
Снимка: БГНЕС

Тази сутрин над 850 населени места в страната са били без ток, съобщи вътрешният министър в оставка Веселин Вучков. Решаването на този проблем ще бъде основният приоритет на Кризисния щаб по бедствия и аварии. Екипите на пожарната са се отзовали на 242 сигнала за аварийно-спасителни дейности. Над 2000 служители работят на терен. Седем линейки са били изтеглени от снега, помогнато е на 51 закъсали автомобили и автобуси, обясни директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов. Извършена е проверка дали има бедстващи хора по хижите на територията на страната. Такива не са установени. Очаква се хеликоптери на Военновъздушните сили  да огледат далекопроводите в страната и да посочат къде има проблеми. Разливът на река Сазлийка в района на Стара Загора е засегнал подстанция, която захранва Гълъбово, но там положението е овладяно, съобщиха от Кризисния щаб и определиха положението в областите Кърджали, Смолян, Хасково, Пловдив и Пазарджик за най-тежко.

Смолян е без ток и тази сутрин, както и над 100 селища в региона, за които това е трети ден без електричество. Основният път в града е изчистен, но достъп до улиците няма. Достъп няма и до административните сгради в града. В магазините вече започва да липсва хляб. В почистването се включиха и неколцина доброволци. Затворен е пътят Девин – Кричим. Пътуващите се пренасочват през направление Смолян – Пловдив. Проходът Превала също е затворен. В цялата област има опасност от свлачища и падащи дървета. Селата от областта трябва да са подготвени, че поне още 2-3 дни ще имат проблем с електрозахранването, каза за "Хоризонт" областният управител на Смолян Недялко Славов. Той изрази надежда захранването да бъде възстановено в общинските центрове до края на деня. Мобилизирани са екипи от ЕСО. Допълнителни екипи  на АПИ помагат за разчистването на пътищата от републиканската пътна мрежа. След това те ще помагат и в разчистването на общинската мрежа, допълни Славов. Заместник-кметът на община Смолян Мариана Цекова, която оглавява Общинския кризисен щаб и отряда на доброволците, сподели, че в общината има 15 села, до които не може да се достигне. Строителни фирми доброволно помагат в почистването. Отворен е пътят до с. Требище. Призовавам цялото население на община Смолян да излязат, да почистят пред домовете си, колкото могат. Но много ги моля да внимават, защото студът е голям. Проходът Предела е отворен. Осигурен е достъпът на леки коли до всички общински центрове в област Смолян е осигурен, но колите трябва да са с вериги.

Бившият кмет на Смолян, сега депутат от "БСП лява България" Дора Янкова каза в интервю за "Хоризонт", че до бедственото положение в района се е стигнало заради липсата на координация между институциите и недостатъчната техника: Пледирам министърът на регионалното развитие, след като минат тези неща, незабавно да направи преглед с контрола на гражданите, пътноподдържащите фирми, за които се изписват пари, имат ли я тази техника или я нямат. Защото се оказва, че трета ръка малки земеделски фирмички или дърводобивни фирми чистят, а нямат сила техните мощности да се справят с тежък сняг.

Училищата в областите Смолян и Кърджали остават затворени в понеделник и вторник. Третокласната пътна мрежа и в двете области е затворена. В Смолянско не се допуска и движение на товарни камиони.

Остава в сила бедственото положение в област Кърджали. Възстановено е електрозахранването в част от населените места, но все още без ток са над 200 селища. Причината са многото повредени от тежкия сняг стълбове, които са повече от 40 за областта. Трудният достъп до тях допълнително възпрепятства работата на аварийните екипи. Все още има нарушения на телефонните и мобилните връзки. Главните пътища от републиканската мрежа се почистват, но движението по тях е много трудно. От снощи по основните направления работят пристигналите от вътрешността на страната 7 роторни снегорина. В цялата област е обявена дървена ваканция. Учебни занятия ще има само в град Кърджали. Всички реки са повишили нивото си, контролирано се изпуска язовир "Студен кладенец", а язовир "Кърджали" все още има свободен обем.

Над 56 машини работят на територията на област Кърджали за разчистване на снега, каза в предаването "Преди всички" депутатът от ГЕРБ Цвета КараянчеваОбстановката ще се нормализира, но трябват още няколко дни, каза тя. Караянчева обясни, че има населени места в областта, до които няма достъп, но чрез полицията, пожарната и тел.112 властите успяват да се свържат с хора оттам. Депутатът призна за проблем с координацията в първите дни на снеговалежа: На практика първия ден бездействахме, защото нямаше никаква координация между фирмата, която беше сключила договор за обслужване на нашата област, и директора на "Пътно управление" – Кърджали. Затова се наложи да се намесим спешно и да търсим помощ от най-високо ниво.

Обстановката в Хасковска област бавно се нормализира след снеговалежа.
Пътят Хасково – Кърджали вече е отворен. Отпадат ограниченията за движение по пътя Харманли-Тополовград и Димитровград -Стара Загора. Пътят Ивайловград – Крумовград обаче е непроходим.  Възстановено е електрозахранването към помпените станции, снабдяващи с вода Димитровград, и пет квартала на Хасково. 15 помпени станции все още не работят и без вода са десетки села от общините Харманли, Минерални бани и Стамболово. Без ток са 90 населени места в региона. В две училища от Маджаровска община днес няма да има занятия, заради неразчистени пътища към селата.

В Сърница също е обявено бедствено положение. Общината е без ток. Във Велинград електрозахранването е възстановено, но бедственото положение остава.

Още десетина селища в областта имат проблеми с електричеството и водата. Няма сигнали за бедстващи хора на територията на Пазарджишка област, каза началникът на кризисния щаб, комисар Иван Панайотов. Три села над Велинград са напълно изолирани. С тях няма и мобилна връзка. Тежки машини продължават разчистването на пътищата от преспи, които на места достигат до 2 метра. В Бозьова ситуацията е извън контрол, каза наместникът Сребърин Бозев. В селото няма вода. Хората са принудени да топят сняг, тъй като минералната вода в магазина е свършила. 40 автомобилни състезатели остават в спортната база на Белмекен, тъй като прибирането им е невъзможно заради силните снегонавявания. Проблемът е, че след снегорините отново се образуват преспи, коментират от кризисния щаб. Пътищата Батак – Доспат и Белово – Юндола остават затворени.


Гълъбово и селата от общината продължават да са без ток, след като вчера река Сазлийка наводни 20-киловолтовата подстанция. Бедствено положение в града обяви кметът Николай Тонев. Министърът в оставка Веселин Вучков и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов пътуват за мястото. Пожарни коли от Бургас вече работят за отводняването на подстанцията. Най-голямата помпа в България изпомпва високите подпочвени води. Това е необходимо, за да бъдат подсушени техническите съоръжения на подстанцията. От снощи градът и част от селата на общината са на аварийно подаване на ток чрез подстанцията в село Априлово. Захранват се основни обекти като болницата и детските градини. В подготовка е захранването на мрежата от "Мини Марица-изток", както и при предишното наводнение в края на миналата година. Част от къщите край реката са наводнени към Гълъбово. 

Повече подробности можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна