Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 сигнала са получени в Центъра за спешна помощ в Кърджали

| обновено на 09.03.15 в 16:29

Над 40 сигнала само до ранния следобед получи Центърът за спешна помощ в Кърджали. Повечето от тях са в труднодостъпни махали, докъдето не могат да стигнат високопроходимите машини на спасителите. Лекарите са принудени да ходят пеша в дълбоките преспи, за да окажат медицинска помощ. Един от сигналите е за бебе, получило алергичен пристъп. Към адреса тръгва доктор Филиз Абидин.

Веднага тръгнах с високопроходимата машина, предоставена от БЧК с техен шофьор, но за съжаление по пътя имахме закъсал автобус, трябваше да го изчакаме да го издърпат, след което имаше закъсал трактор. Горе-долу на адреса сме стигнали за два часа

Домът на бебето е в махала на село Рани лист, до която няма достъп. Доктор Абидин тръгва пеш в тъмното през дълбокия сняг.

Една пътечка. Може би около половин час пеш докато стигнем до тяхната къща, няма ток. На две свещи с едно прожекторче се наложи да прегледам детето. Грабнахме детето, родителите с мен и общо за четири часа, четири часа и половина, е осъществен самият адрес.

За лекарите от спешния център бедственото положение е изпитание. Те са на крак трето денонощие. Доктор Абидин е дала четири дежурства и за това време е спала само двайсетина часа. "Вършим работата си без да се замисляме. В такъв момент човек мисли единствено как да се реализира най-адекватно".

За работата си в изключително тежките условия лекарите от спешния център ще бъдат наградени. 

Снегът и лошото време взеха и първата жертва в Кърджалийско. Спасители откриха измръзнал до автобусна спирка 65-годишният Сабахатин Азис от крумовградското село Горна кула. Мъжът е излязъл от дома си в петък вечерта, когато започна обилният снеговалеж. След като не се прибрал на следващия ден, съседи организирали претърсване в района, но заради дълбоките преспи не успели да го открият. Тялото на мъжа е намерено днес при разчистването на пътя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна