Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преминат е червеният праг за високо ниво на р. Тунджа край Елхово

Снимка: yambol.government.bg

Вече е преминат червеният праг за високо ниво на река Тунджа в района на Елхово. По поречието са наводнени хиляди декари земеделски земи и стопански постройки. Нивото на реката ще остане високо и през следващите няколко дни.

Обилните дъждове и овлажнените почви са причина за наводненията в селата на община Тунджа, заяви кметът Георги Георгиев. Изпускането на язовир "Жребчево" беше причина за голямото наводнение в началото на декември, но оттогава нивото на реката и високите подпочвени води продължават да създават проблеми в селата Завой, Веселиново, Кукорево, Ханово, Окоп и Тенево. 

Кладенците са препълнени догоре на хората, кладенците им преливат, и мазетата, разбира се, нещо, което е под земята – то е наводнено.

Сложна е обстановката и в района на Елхово, където Тунджа отново излезе от коритото си и заля градския парк и промишления пазар. Канализацията връща водата по улиците заради високите подпочвени води. Наводнени са мазета и сутерени. Кметът на Елхово Петър Киров заяви, че вероятно празникът на града ще бъде отложен, тъй като е невъзможно да се справят с поредното наводнение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна