Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват безплатни прегледи в Световната седмица на глаукомата

Офталмолози от 8 градове в страната се включват с безплатни прегледи в Световната седмица на глаукомата, която продължва до 14 март. Д-р Наталия Петкова посочи, че ако се познават рисковите фактори, заболяването може да бъде открито навреме.

Глаукомата се среща най-често във възрастта след 40 години, около един до два процента от пациентите заболяват от глаукома, но с напредване на възрастта към 65 години, около пет процента и над 70 години този процент на заболеваемост може да стигне до 7- 8 процента, което е един много висок процент на заболеваемост. Трябва да знаем фамилната анамнеза, защото много често в едно семейство боледуват по няколко члена на семейството. От значение е полът, много по-често са жените. Висока миопия, диабет могат да бъдат също рискови фактори.

Информация за безплатните прегледи може да бъде предоставена на горещата линия 0 700 10 515  всеки делничен ден от 12.00 до 17.00 часа на цената на един градски разговор. Информация може да се открие и на сайта glaucoma.bg.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна