Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 населени места в страната все още са без ток. Бедствено остава положението в 8 общини

| обновено на 10.03.15 в 10:38
Снимка: Радостина Чернокова

Бедствено остава положението в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, Гълъбово, Минерални бани, Якоруда и село Ерул в община Трън, съобщи за новините на "Хоризонт" дежурният в "Гражданска защита".

Без ток са 615 селища. Има доста затворени пътища, най-вече второстепенните, в засегнатите от снега области. Продължава работата по възстановяване на водоснабдяването и електроподаването.

Над 120 населени места в област Смолян са за пореден ден на тъмно, като някои са без ток още от петък вечерта. Блокирани са пътища до над сто родопски села, прекъснати са и комуникации. Областният управител Недялко Славов каза, че ако атмосферните условия позволят, днес ще бъде направен оглед с хеликоптер:

Към момента са затворени за преминаване Превала и Печинско. За Превала алтернативният маршрут е през Пампорово – Стойките, Печинско остава затворен, проходим е само за високопроходима техника при спешни случаи. Сформирани са групи от секачи, мобилизиран е целият ресурс на горското предприятие и лесничействата, заедно с дърводобивните и дървопреработвателните фирми. Те са насочени организирано по направленията, по които минават роторните снегорини.
Целият състав на 101-ви Алпийски батальон е включен, като роторният снегорин е на разположение на Община Смолян, заедно с наличната техника и личен състав.
По отношение на ВиК имаме много проблеми поради това, че няма електрозахранване към помпите и много населени места са без водоснабдяване. Осигурен е агрегат от 101-ви Алпийски батальон и е предоставен на разположение на ВиК дружеството. Със заповед на министъра на образованието, понеделник, вторник и сряда са неучебни дни.

Все още десетки селища в Пазарджишка област са без ток и вода. Ситуацията в региона продължава да е тежка, но няма бедстващи. Трудноподвижният терен и близо 5-метровите преспи затрудняват работата на аварийните екипи. Без ток са селищата във Велинград, Сърница, Ракитово, Брацигово и Батак. Това е основният проблем, каза председателят на кризисния щаб комисар Иван Панайотов. Към хижа "Смирнески" край Юндола вече е пробит тунел, където трети ден са блокирани 17 туристи, сред тях има и деца. Снощи спасителните екипи успяха да им доставят храна, вода и агрегат. Блокирани в спортната база на Белмекен все още са и 40 автомобилни състезатели. Там снежната стена е шест метра. Роторните машини са работели през цялата нощ. 40 екипа са ангажирани с възстановяването на тока. Това се оказва и основният проблем. За първи път от 25 години насам се късат четири високоволтови електропровода.

С възстановяването на тока, обстановката в региона би се нормализирала само в рамките на едно денонощие
, категоричен е комисар Иван Панайотов. Затова и усилията са насочени в тази посока. Бедственото положение остава в сила.

Първан Секиранов
, директор на дирекция "Оперативни действия" в дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението", обобщи: По наша информация в Смолянски регион нещата вървят към подобряване. През нощта са предоставили хранителни продукти в Рудозем. Блокирани хора, вече трети или четвърти ден, са в хижа "Христо Смирненски". Имаме около стотина човека в Белмекен, но те не са бедстващи, имат храна, имат топлина.

Осем души, сред които две деца, предстои да бъдат извозени днес с моторни шейни от местността в Бряновщица в Родопите. Заради непроходимите снежни преспи те са  останали във вилите си през изминалите няколко дни. Успявахме да поддържаме контакт с тях въпреки затруднените комуникации, каза кметът на Брестовица Любен Радев. Той подчерта, че хората не са били бедстващи и им е било предложено на няколко пъти да бъдат транспортирани, но те са предпочели да изчакат. В момента, в който ни се обадят днес, имаме готовност да ги извозим, допълни Любен Радев.

На територията на област Благоевград няма преливащи язовири. Няма сигнали за критични нива на реките Струма и Места. В Благоевград няма сняг.

По-голяма част от пътищата в област Кърджали са проходими при зимни условия. Лечебните заведения в областта функционират нормално. Електрозахранването е осигурено чрез генератори. И последните трима пациенти на хемодиализа са хоспитализирани. Проблемът с изхранването на болните и персонала в МБАЛ Ардино е решен. Доставен е хляб. Поради неразчистени пътища в с. Мановица и в с. Щерна медицински съвети са давани по телефон.

Област Пазарджик – болницата във Велинград работи на генератор. Диализните апарати работят, няма проблем с изхранването, отоплението и медикаментите в болниците. В Батак електрозахранването е възстановено.

В област Пловдив електрозахранването е възстановено. В част от гр. Лъки има ток.

Тримата души, които бяха блокирани на Кръстова гора, от които единият е употребяващ инсулин, са изведени.

Електрозахранването в Смолян е възстановено. Почти всички пътища са отворени. Болниците имат работещи агрегати и обслужват пациентите нормално. Електричеството в Златоград е възстановено, решен е и проблемът с водоподаването. В община Баните има необслужени неотложни адреси поради неразчистени пътища, като са дадени медицински съвети по телефона. Пътищата към малките населени места са трудно достъпни. Няма достъп до с. Мугла. В Чепеларе, Девин и Доспат вечe има ток, но на другите места все още няма.

В област Стара Загора пътищата са проходими. Лечебните заведения функционират нормално. За населените места със спряно водоподаване – с. Бенковски, с. Самуилово и с. Бял извор са осигурени водоноски. Взети за изследване са проби на питейната вода от с. Обручище и гр. Гълъбово, от училище и детска градина.

Област Хасково – обстановката е спокойна. Медицинската помощ в лечебните заведения се осъществява нормално. Няма бедстващи лица.  

Паднали скали спряха движението между гарите Плачковци и Кръстец. Тази сутрин мотриса на пътническия влак от Горна Оряховица за Стара Загора се удари в камъните и излезе от релсите. Няма пострадали сред пътниците, общо  десет души. Транспортът в района ще се извършва с автобуси, докато железопътната отсечка бъде  разчистена.

Движението по магистрала "Тракия" при разклона за Вакарел е само в аварийните ленти в двете посоки заради катастрофа, съобщиха  от Агенция "Пътна инфраструктура". Затворени за движение са проходите Превала и Печинско заради почистване от сняг и паднали дървета, информират от МВР. През Предела товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета. На Пампорово и Рожен е забранено движението на тежкотоварни превозни средства.

В София, където продължава да вали, има закъснения на градския транспорт. От Центъра за градска мобилност уточняват, че колите се движат с до 10 минути закъснение в район "Младост" и по бул."Евлоги Георгиев". 

По повод нарушените връзки на мобилните телефонни оператори от "Виваком" отговориха на запитване на "Хоризонт", че техни технически екипи работят непрекъснато за отстраняване на възникналите повреди в Смолян и Кърджали – навсякъде, където обстановката го позволява. Най-проблемни остават планинските обекти, през които преминава преносът за някои от градовете поради многото повреди на захранващи кабели и невъзможния достъп за техника.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна