Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова версия за убийството на Борис Немцов сочи, че убийците му са действали самостоятелно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов няма поръчители. Това сочи предварителната версия, която се разглежда от следствието. 

Престъпленето по всяка вероятност е планирано и осъществено от двамата бивши бойци от специалния батальон "Север" към чеченското вътрешно министерство - Заур Дадаев и Бислан Шаванов, съобщава информационната агенция "Росбалт", като се позовава на свой източник в правоохранителните органи. Първият е в ареста и според някои съобщения вече е направил признание, че е извършил убийството в центъра на Москва, а другият се самовзриви с граната, за да не бъде задържан от спецчастите в Грозни. Следователите са стигнали до извода, че двамата са действали самостоятелно след като са били проучени доказателствата по делото, показанията на свидетелите и на основния обвиняем.

Според източника официално се разглежда и версията, че убийството е поръчково, но тя засега не намира потвърждение. Като мотив за престъплението се сочи позицията на Борис Немцов в защита на убитите журналисти от френския седмичник  "Шарли ебдо" и негови по-предишни критични изказвания по адрес на мюсюлманите.

В същото време представител на руското външно министерство обвини Запада, че прави опити да използва трагедията с убийството на опозиционния политик, за да оказва натиск срещу Русия. Според Константин Долгов, упълномощен от министерството по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенството на правото, позицията на редица западни политици във връзка с убийството на Борис Немцов е "извратена".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!