Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще бъдат изработени два стандарта за сигурност на асансьорите

Снимка: БГНЕС

Ще бъде изработен изцяло нов Закон за технически надзор над асансьорите. С него за първи път ще бъдат въведени два национални стандарта, на които трябва да отговарят асансьорните съоръжения, поясни председателят на Агенцията за технически надзор Стефан Цанков
Изключително важни за нас са и двата стандарта, които изготвяме, стандарт за технически надзор, за поддръжка на съоръжение с повишена опасност. Това ще уеднакви правилата, ще гарантира наистина проследимост на цялата дейност, тъй като в момента 95 процента от фирмите имат неработещи системи за управление, които не осигуряват никаква проследимост. В случай на инцидент, когато ние започнем проверката в съответната фирма не можем да разберем кой къде е монтирал, какво е ремонтирал,  какви  части е поставил и това създава огромен проблем за безопасността.
Фирмите, които поддържат асансьори, са 669, като сивият сектор в бранша е 75 процента. Подготвяните законови промени целят да няма така наречените "скрити асансьори", обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски
От октомври месец нататък, когато влезем в асансьор и няма стикери, няма индивидуалният номер, значи съответният асансьор е в сивата икономика, най-грубо казано, и също така този асансьор не е безопасен.
Започнали са проверки на всички асансьорни фирми съвместно с Агенцията за метрологичен и технически надзор и НАП. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.