Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчетени са слабости в интегрираната стратегия за превенция и противодействие на корупцията

Снимка: Мария Съботинова

В интегрираната стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност има слабости, отчита анализ за въздействието й. 

Липсва синхрон в плановете за действие срещу корупцията. Ще се подготви нов стратегически документ за противодействие на корупцията.

Да бъдат формирани институционално тези звена, които ще отговарят за изпълнението на стратегическите цели и конкретните мерки за противодействие на корупцията. Една от препоръките на Европейската комисия в тази сфера е създаване на единен орган, който да координира цялостната дейност по изпълнение на новия стратегически документ за противодействие на корупцията, заяви Димитър Иванов - държавен инспектор в Главния инспекторат.

Необходимо е да се оптимизира системата за вътрешен административен контрол, а също уеднаквяване на практики на различните звена, които осъществяват контрол за противодействие на корупцията.

Впечатляващо е, когато това се отнася до ВСС, Агенция "Митници", Прокуратурата, ДАНС, Министерството на земеделието и храните също има достатъчно много, тоест имаме сектори и органи, които би трябвало да са в челните редици на борбата с корупцията и на превенцията, но, както виждате, мерки в плановете в тяхната област почти липсват, обясни Станка Делчева, която е част от екипът, подготвил оценката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна