Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотичният фронт иска дебат за смъртното наказание

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС
Патриотичния фронт ще настоява за широка обществена дискусия за въвеждане на смъртното наказание, съобщи съпредседателят Валери Симеонов. В изказване пред парламента той заяви, че страната е "изправена пред пропастта на етническа криза":

Грабежите и побоите над самотни пенсионери са нещо обичайно. В същото време защитниците на европейските ценности оврякаха всички медии за един запален джип на ДПС. Пак ли ще подклаждате пожара на етническото разделение и противопоставяне и ще се наслаждавате на сблъсъците на протестиращите с полицията, както стана със случая в Катуница? В тази връзка Патриотичният фронт ще настоява за публичен регистър на тези 700 осъдени, които се шляят из България. 

След изявлението на Симеонов парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала на Народното събрание, но по-късно се върна, за да вземе участие в дебата за следващия министър на вътрешните работи.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира от парламентарната трибуна:

Уважаеми членове на кабинета, дебатите по толкова важната тема кой и защо ще оглави министерството на вътрешните работи вече са отровени от поредното ксенофобско изстъпление, което нарича български граждани "човекоподобни". Вие, без изключение, в това число и премиерът, сте част от това ксенофобско говорене, защото го премълчахте. Дотук с вашия европейски образ.

Веднага след това изявление Лютви Местан добави, че ДПС няма да подкрепи кандидатурата на Румяна Бъчварова, която бе предложена от премиера за поста, начело на Министерството на вътрешните работи, на мястото на Веселин Вучков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна