Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в бедстващите райони започва да се нормализира

Снимка: БГНЕС

Обстановката в бедстващата Смолянска област постепенно започва да се нормализира. Вече е възстановено електрозахранването в градовете Мадан, Рудозем и Неделино. Все още без ток остава община Баните. 

Усилено се работи по отстраняване на авариите по електропреносната мрежа, каза директорът на пожарната в Смолян Красимир ШоторовГрад Рудозем и Мадан са захранени с ток и прилежащите им села също се захранват поетапно. Въведени са много сили на структурите на EVN, за да може да захранят колкото е възможно повече населени места. Сутринта в 3 часа бяха захранени мрежите с високо напрежение в Мадан и Рудозем и в Неделино има ел. захранване. В момента се правят опити да се стигне и до най-трудно достъпните места – до село Мугла и селата в община Баните и Неделино. Доставят се храна и лекарства в населените места от община Баните, също община Златоград и община Неделино. В Мугла също са натоварени храна и лекарства.

До много селища все още няма достъп. Съвместни екипи работят, но множеството паднали дървета затрудняват дейностите. Кметът на неделинското село Средец Съби Хаджиев съобщи, че 1 500 жители живеят в този район, които са без хляб вече пети ден:

Вече няма какво да ядат хората. Затруднени сме. В момента съм на върха. Търсим начин да се свържем с общинското ръководство да пратят поне хляб, за да раздадем по някой хляб на хората за да могат да оцелеят.

Нормализира се обстановката и в Пловдивска област. В няколко села от Родопската яка все още има проблеми с електричеството. Разчиства се пътят до село Давидково. Продължава разчистването и на скалната маса по пътя Асеновград – Смолян в района на Наречен. Пътят е проходим, движението се осъществява в едното платно. Остава критична ситуацията в  бедстващата Община Лъки, където все още има недостъпни села, голяма част са без ток.

В момента аварийни екипи разчистват пътищата до селата Лъкавица и Брайковица, съобщи кметът на Лъки Валентин СимеоновВчера отворихме пътя към Манастир. Занесохме им хранителни продукти. Няма бедстващи хора там, но понеже снегът е над 2 метра, днес продължаваме, за да можем да разширим пътя.

Бавно се възстановяват и авариите по електропреносната система, като 5-ти ден без ток са повечето от селата.

Днес постепенно се нормализира животът в Лъки, институциите работят. Учениците обаче все още са във ваканция.

Кметът Валентин Симеонов каза, че рудникът в Джурково е наводнен заради липсата на електричество и вероятно ще остане затворен за дълъг период от време. Общината не може да се справи сама и това, от което се нуждаем, е най-вече техника, за да разчистим пътищата, допълни кметът на Лъки.   

В родопската част на Пазарджишка област обстановката също се нормализира. Във Велинград бедственото положение се отменя частично.17 селища са без ток и вода, каза кметът на курортния град Иван МетановУдължаваме срока на бедствието само в района на селата около Велинград, т.е. планинската част. Там имаме 17 села, в които няма електричество още и затова там продължава до петък. Има много паднали стълбове нагоре по района, скъсани жици, така че дано да се справим до петък.


В Ракитово бедственото положение остава в сила до утре. Кметът Любомир Петков каза, че навсякъде има ток, улиците, включително и малките, са разчистени:

Бих казал, че нещата са по-спокойни. Вече започна да се топи снегът, да сляга, канализационните шахти са почистени, могат да поемат водата, преливане на двете реки, които преминават през Ракитово няма.

Вече е нормална обстановката в Сърница, Брацигово и Батак. Там също са пред отмяна на бедственото положение. На територията на Пазарджишка област няма бедстващи населени места.

Нивото на река Тунджа в района на Елхово бавно започва да спада. Наводнени обаче остават дворни места, мазета, и улици в ниските части на града.

От вчера нивото на реката е спаднало с около 5 см и тенденцията е към понижение, тъй като и при Ямбол продължава да спада. Остават разливите в градския парк, района на автогарата и промишления пазар. Забранено е движението на автомобили по ул. "Тунджа" тъй като високите подпочевни води чрез канализацията наводняват платното. Същинските отводнителни дейности ще започнат едва след като водата се отдръпне, тогава отново ще бъде извършена и дезинфекция на наводнените места.

Засега обстановката е под контрол и не се налага евакуация на хора, но е съставен план за извеждането при необходимост на около 100 семейства.

Бедственото положение в Гълъбово остава. "Мини Марица-изток" продължават да снабдяват града и част от селата с ток. Трети ден продължава подсушаването на съоръженията в наводнената 20-киловолтовата подстанция. Кметът на общината Николай Тонев не се ангажира с прогноза кога ще бъде възстановено нормалното електрозахранване.

Областният управител Георги Ранов е предложил на среща с ангажираните с проблема отговорни институции подстанцията да бъде преместена на по-безопасно място. Ще покани в Гълъбово и експерти от "Напоителни системи" и военни от понтонния полк в Белене за мнение как да бъде изградена стабилна защитна дига край река Сазлийка в центъра на града.

Преливането от язовир "Ковачево" е спряло. В Рудник "Трояново 1" продължава изграждането на допълнителен тръбопровод за отводняването му, възстановяват се скъсаните диги на водосборниците и наводнените коловози на жп транспорта в рудника. От въгледобивното дружество очакват тази нощ да започне подаването на въглища към ТЕЦ "Марица-изток" 2. Създадена е група за оценка да щетите от валежите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна