Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от заместник-председателите на СГС подаде оставка

| обновено на 11.03.15 в 16:05
Един от заместник-председателите на Софийския градски съд – Иво Дачев, е поискал да бъде освободен от поста с молба до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Засега той е единственият член на екипа на Владимира Янева, който се вслуша в призива на Панов да подаде оставка.

Панов нарече решението на Дачев "достойна постъпка" и припомни, че той е най-младият в СГС, а съвсем отскоро получи и правото да разпределя делата в Tърговското отделение. Именно това правомощие – да се разпределят случайно делата – и.д. ръководителят на СГС Владимир Йорданов отне на Дачев във вторник и на останалите трима заместници на Янева – Петя Крънчева, Богдана Желязка и Николай Димов. Вече не те, а други съдии разпределят делата и решението, според Лозан Панов, е напълно легитимно. За пореден път председателят на ВКС заяви, че Йорданов трябва да може да реши проблемите в проблемния съд със свой екип. Панов коментира рокадите в СГС след втория публичен жребей, свързан с осъдителната присъда на Цветан  Цветанов. След отвода на един от тримата върховни  съдии – Бисер Троянов, който преди работеше в ЦИК от квотата на ГЕРБ, след случаен избор в съдебния състав влезе съдия Биляна Цочева. Делото ще се гледа на 17-и април.

Панов оцени високо решението на Иво Дачев да се оттегли, като коментира, че той е бил заместник-председател на СГС най-кратко време и носи най-малка отговорност за състоянието и проблемите в най-големия български съд. Днес Панов ще внесе оставката на Иво Дачев във ВСС и ще призове съдебните кадровици да открият, колкото се може по-бързо, процедурата за избор на титуляр на СГС, за да може да няма такива въпроси кой какви правомощия ще има.

Председателят на ВКС коментира тази тема, след като окончателно беше окомплектован съдебният състав, който ще решава за четиригодишната осъдителна присъда на Цветан Цветанов. На мястото на направилия си отвод Бисер Троянов по случайния принцип беше изтеглена Биляна Чочева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна