Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер напълно изключва провал в разговорите с Гърция

| обновено на 13.03.15 в 12:15
Жан-Клод Юнкер
Снимка: БГНЕС

Поредното посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Брюксел започна с уверения за добра воля и желание за намиране на решения. Ципрас в момента разговаря с председателя на Европейската комисия, по-рано днес се срещна с председателя на Европейския парламент и отправи призив за повече солидарност със страната му.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ясно заяви, че не е доволен от развитията от последните седмици – според него не е бил постигнат достатъчен напредък. Той смята днес да направи на Алексис Ципрас конкретни предложения, и вярва, че нужните решения ще бъдат намерени още в следващите седмици.

Аз напълно изключвам провал. Не искам провал. Искам европейците да стават все по-обединени. Не е време за разделение, време е да бъдем заедно.

Алексис Ципрас заяви, че страната му ще спази договореностите, свързани с продължаването на спасителната програма – въпросът според него обаче е да бъде намерен най-добрият начин за това. Гърция се намира в хуманитарна криза, и трябва да се мисли не само за краткосрочните мерки, но и за бъдещето, икономическия растеж и заетостта в странната, подчерта Ципрас, като добави, че няма бъдеще при 60 процента младежка безработица:

Сега е време на хората в Гърция да бъде изпратено послание за надежда: не само "изпълнявайте, изпълнявайте, изпълнявайте" и "задължения, задължения, задължения" – сега посланието трябва да е, че европейските институции ще окажат помощ и солидарност за справяне с тежката социална ситуация в страната.

Според Алексис Ципрас проблемите на Гърция не са гръцки, а европейски. Председателят на Европарламента Мартин Шулц му обеща съдействие за бързо отпускане на средства за заетост по програмата "Младежка гаранция". Без да споменава конкретни държави или думата "репарации", Шулц изрази надежда скоро да бъдат изчистени недоразуменията, довели до напрежение между Гърция и други страни от еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна