Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев и Томислав Николич ще посетят районите с компактно българско население

Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев  обяви че се е договорил със сръбския си колега Томислав Николич да посетят районите с компактно българско население в западната  ни съседка. В най-скоро време ще се проведе и първото общо заседание на двете правителства обяви още президентът.  В рамките на официалното посещение на делегацията водена от Росен Плевневлиев  в съседна Сърбия, министърът на външните работи Даниел Митов  разговоря в Белград със своя сръбски домакин и вицепремиер  Ивица Дачич.  Министър Митов постави въпроса, които бе повдигнат по време на официалните разговори между президентите на България и Сърбия, а именно за правата на българското малцинство и осигуряването на учебници на български език за сънародниците ни живеещи в западната ни съседка. Митов подчерта:

Безкрайно благодарни сме за ангажираността на сръбската страна по отношение на решаването на проблемите на българското малцинство. Получихме уверение, че ще се търси бързо решение по въпроса с недостига на учебниците за българските паралелки. Разговаряхме и за създаването на смесена комисия, която да адресира проблема с реституцията по време на предстоящото междуправителствено заседание. Смятам, че ще можем да минем напред.

Ивица Дачич определи българо-сръбските отношения като много добри  след  продължилия повече от час разговор с българския му колега в Белград : 

Искам да благодаря на България за подкрепата която тя ни дава в сферата на евроинтеграцията. Ще продължим да работим върху реализацията на общите ни инфраструктурни  проекти независимо дали става въпрос за реализирането на магистралата Ниш-Димитровград, която е част от Коридор 10, както и изграждането на газовата интерконекторна връзка и свързването на енергийните системи между страните ни.

Министър Митов подкрепи усилията на Сърбия като ротационен председател на ОССЕ по решаване на украинската криза и удължаването на мандата на Организацията в източната Украйна. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна