Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 280 населени места все още са без ток, някои села остават изолирани

| обновено на 14.03.15 в 16:28
Снимка: Радостина Чернокова

По последни данни на "Пожарна безопасност и защита на населението, 284 населени места са все още без ток, предимно в областите Кърджали, Смолян и Хасково. Все още няма достъп и до някои махали и малки села по високите части на споменатите райони. В област Смолян 75 селища девети ден са без електрозахранване и телефонни връзки. На места в региона рано тази сутрин има нови слаби валежи от сняг. 

Селата се справят много трудно, тъй като никой не обръща внимание на тия села, в които живеят хората. В момента се придвижваме с една високопроходима руска машина. Караме болен човек тука в болницата. Вчера дойде един багер да поразчисти малко пътя. Над 50 кубика паднала маса имаше на пътя и сме рязали с пет резачки и 10 човека. И към 18 часа успяхме да пробием и да отидем до селото, съобщи местен жител.

До всички откъснати селища в региона е осъществен достъп с високопроходима техника и са доставени хляб и медикаменти на хората. През цялата нощ продължи работата на екипите по отстраняване на авариите и разширяване на пътищата до села в планинския регион. От областното пътно управление съобщиха, че пътищата от републиканската мрежа са почистени и проходими при зимни условия. На проходите Пампорово, Рожен и Печинско вали слаб сняг. Проходът Превала остава затворен за почистване заради множеството паднали дървета от тежкия сняг в началото на снежното бедствие. Остава затворен за движение пътният участък до Националната астрономическа обсерватория "Рожен" и пътят Рудозем-Смилян до село Вълчан.

Сравнително спокойно е преминала нощта в бедстващата Смолянска област, съобщи областният управител Недялко Славов:

Бедственото положение продължава, защото шест от общините все още не са отменили бедственото положение на тяхна територия. Основните ни усилия са за възстановяване на електрозахранването и комуникациите. Снощи късно едно от големите села, Чепинци, в община Рудозем е захранено, освен това Смилян. Надяваме се днес и други големи населени места, така че към момента 75 населени места са все още без електрозахранване. По отношение на пътната инфраструктура усилията ни са насочени към общинската пътна мрежа в общините Баните и Неделино, където положението все още е сериозно. Късно снощи започна разчистване на пътя към Мугла.

Заради обявения жълт код за снеговалеж в южните области на страната, от агенция "Пътна инфраструктура" обявиха готовност за своевременна реакция. Инж. Георги Златев съобщи за "Хоризонт":

Точно заради очакваните валежи през тази събота и неделя пътищата от републиканската пътна мрежа бяха разширени с помощта на допълнително ангажирани роторни машини и тежка снегопочистваща техника, за да има къде да се избутва новият сняг. Допълнително голяма част от тези машини не са върнати към вътрешността на страната, а са оставени именно в районите, в които очакваме отново да има снеговалежи. Заредени са с материали за борба със зимната хлъзгавост складовете на пътноподдържащите фирми. Колегите отново са инструктирани. Очакваме да се справят с новите валежи. 

Две села в община Ардино девети ден са в бедствено положение, съобщи нашият слушател Румен Каров. В Паспал и Мусево няма електричество заради паднали 6 бетонни стълба и се очаква кризата с тока да продължи още няколко месеца. Подадени са над 100 сигнала на телефон 112, но от институциите няма реакция, твърди Каров. В двете села живеят 60 души, основно възрастни хора. Техните деца и внуци сами са разчистили пътищата от паднали дървета и са извозили тежко болна жена до болницата в Мадан. Според нашия слушател има готовност засегнатите да подадат граждански искове срещу И Ви Ен заради липсата на ток.

В област Кърджали все още са без електричество са десетки населени места. До трийсетина няма и път. Броят на повредените от мокрия сняг стълбове на далекопроводи е огромен и отстраняването на авариите ще отнеме още много време. Днес в района вали дъжд, а над 1000 метра - сняг. Прогнозите са за валежи от 20 до 30 литра на квадратен метър. Заради опасността от наводнения е въведено денонощно дежурство на язовирите от каскада „Арда”. Въпреки отмененото бедствено положение в областта, спасителните екипи остават в готовност да реагират при влошаване на обстановката.

Движението по пътя Коритна - Шумен в района на село Микре е възстановено. То бе временно ограничено заради катастрофа, съобщиха от пресцентъра на Пътната агенция. Водачите на моторни превозни средства трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут Соколово-Ловеч-Абланица.

За ограничена видимост до 50 метра, поради мъгла, в района на прохода "Шипка", предупредиха от Пътната агенция. Ограничено е движението на моторни превозни средства в участъка от 329-ти до 331-ви км от магистрала "Тракия", в посока Бургас. Причината е отстраняване на аварирал тежкотоварен автомобил. Шофьорите трябва да са с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут между Карнобат - Айтос и Бургас. Затворени за всички МПС са проходите Златишки, Върбишки и Троянски, както и "Превала", заради снегопочистване.

Бедственото положение за община Ивайловград е отменено със заповед на кмета Диана Овчарова. Решени са проблемите с елекрозахранването, водата и комуникациите във всички населени места на общината. Пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа са отворени и проходими при зимни условия. Язовир "Ивайловград" продължава да изпуска вода от преливниците, но нивото спада. Учебният процес в селата Железино и Белополци ще бъде възобновен в понеделник. От областното пътно управление съобщиха, че остава затворен единствено пътят Свиленград - Капитан Андреево заради свлачище, обходът е през автомагистрала "Марица".

Река Марица и притоците задържат нивата си. Няма данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации. От метеорологичната обсерватория в Хасково съобщиха, че днес ще вали дъжд с тенденция преваляванията да отслабват през следващите дни.

Повишава се покачването на подпочвените води в пазарджишките села. Най- засегнато е Мало Конаре. Дъждът допълнително усложнява ситуацията. Вече почти цялото село е залято с вода. В приземните етажи водата достига до метър. Освен дворовете и къщите, под вода са и земеделските площи. Проблемът е, че след изпомпването на водата, тя отново избива и така се влиза в един омагьосан кръг, коментира кметът на Мало Конаре Димчо Караиванов. В Мало Конаре ще пристигнат министрите на земеделието и на екологията, Десислава Танева и Ивелина Василева, за да се запознаят на място с проблема. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени