Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ ще ремонтира изцяло пътя Кричим - Девин

Снимка: БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че работи по проект за цялостен ремонт на пътя Кричим - Девин след поредното срутване на скална маса.

Заради обилните валежи и остарялата инфраструктура само преди ден свлачището се активира отново, като 4 хил. куб.м скали и земна маса се изсипаха на три километра от Кричим. Месец по-рано свлачище отново затрупа пътя в същия участък и тогава се наложи да го отварят с взривове. Затова от Агенцията вече работят по проект за ремонт най-напред на проблемния участък, а след това и на целия път, съобщи инж. Георги Златев от АПИ:

Сега очакваме да бъдат прецизирани тези разработки, да бъде избран най-подходящия от технико-икономическа гледна точка вариант за защита на пътя, да бъде разработен във фаза технически проект и да стартира неговото реализиране. Маркираме точно тези най-опасни участъци, за да разработим технически решения за тяхното укрепване и стабилизиране, но това не означава, че не мислим и за останалия участък от пътя. Планирали сме да бъде направен подробен обход на целия участък, така че да бъдат проектирани и подготвени проекти за стабилизирането или поне за обезопасяването и на останалите потенциално опасни участъци. Разбира се, в зависимост от финансовата рамка, която има АПИ или пък предоставените целеви средства за борба с тези геодинамични процеси и явления, ние ще имаме възможност да реализираме поетапно всеки един от разработените проекти.

Техническият проект за проблемния участък ще бъде готов още през тази година, заявиха от Агенцията. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна