Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят Асеновград-Смолян е затворен заради свлачища

| обновено на 15.03.15 в 15:55

Главният път Асеновград - Смолян е затворен заради свлачища. Най-голямото е преди разклона на Юговско ханче - там са се срутили над 4 хиляди тона скали. Мястото вече се разчиства с булдозери. На този път има още две свлачища - едното на самия разклон за Лъки и в подножието на Асеновата крепост. Обходните маршрути за движение по направлението Смолян - Пловдив са: Смолян - Кричим - Девин или Смолян - Кърджали - Пловдив. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова координира лично разчистването. Пътят ще остане затворен за движение най-малко 48 часа, обясни Павлова:. 
Свлачището е огромно и много опасно, има вероятност да се свлекат огромни скални отломки, което прави пускането на движението неблагоразумно.

В разчистването ще бъде включена специализирана техника, която работи на автомагистрала "Марица". Ще бъде предоставена и  специална фадрома с чук, която да разбива скалите и да се извозват. Екип от професионалисти и алпинисти ще започнат утре обрушват скалните парчета. Две от големите фирми в региона също ще предоставят специализирана техника, като ще се работи от двете страни на свлачището. 

Междувременно в Пловдив премиерът Бойко Борисов съобщи в Пловдив на кои от пострадалите общини от снежното бедствие ще бъдат отпуснати допълнително пари:
На тези общини, където тази година вдигнахме лимитите за снегопочистване, но този сняг отново ги натисна над лимитите. На Кърджали ще помогнем малко, на Смолян, на Кирково, на Ардино, защото те сега фактурират допълнителното снегопочистване. Нямат в бюджетите пари, но там са по 20-30 хиляди лева, не е толкова страшно. Можем да им компенсираме, да им помогнем.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени