Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият министър на енергетиката забрани да се повишава цената на тока

Панайотис Лафазанис
Снимка: БГНЕС

Седмица на изключителни финансови трудности, ще бъде тази за властите в Гърция, които трябва да платят поредната вноска към международните кредитори. На този фон от Атина дойдоха съобщения за ново повишаване на цените на тока и опасност за забавяне при изплащането на пенсиите. Министърът на енергетиката забрани да се повишава цената на тока.

Средствата за песниите ще бъдат осигурени,заяви пред медиите гръцкият премиер  Алексис Ципрас  и допълни,че страната няма проблем с ликвидността. Днес министърът на енергетиката и  околната среда Лафазанис посочи, че Сириза спазва предизборните си обещания и няма да се повишава цената на тока. Спешно министърът свика среща с комисията по контрол на енергетиката, която предложи в края на миналата година и беше прието от предишното правителство, повишаване на цената на електроенергията, както за частни потребители, така и за фирми. Силно недоволство предизвика днес съобщението,че цената на тока се повишава със задна дата от началото на годината. Последва  реакция на министър Лафазанис. В официално изявление на енергийното министерство се посочва, че правителството има ангажименти пред гърците и ще ги спазва. Цената на тока е непосилно висока за голяма част от гърците и за това министерството на енергетиката дори обмисля схема за понижаването й.
Проблемът е, че завишението е калкулирано в последните сметки за тока, но след категоричната позиция на министър Лафазанис то няма да се плаща от потребителите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени