Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия в парламента прие промените в Закона за банковата несъстоятелност

Временни синдици влизат в КТБ

| обновено на 17.03.15 в 18:27
Снимка: Ивайло Михайлов

Бюджетната комисия в парламента прие единодушно законови промени, които ще позволят влизането на временни сидници в Корпоративна търговска банка /КТБ/. Текстовете ще позволят още преди съдът да се произнесе окончателно по несъстоятелността на банката, синдидците да оспорват прихващанията и цесиите в банката.

Няколко международни компании имат интерес да проследят парите от Корпоративна търговска банка. Малко по-рано основният акционер в КТБ фирма "Бромак" на Цветан Василев обяви промените като незаконни и предупреди, че нарушават няколко европейски директиви.

Тъй като "Бромак" атакува отнемането на лиценза на КТБ в съда, производството по несъстоятелност се бави. За да бъде защитен интересът на кредиторите, в банката трябва да влязат временни синдици. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни какви ще са правомощията на всеки един от тях:

Да атакува сключени преди отнемането на лиценза от момента на поставянето на банката под специален наздор сделки по прихващия във банката, които са накърнили масата на състоятелността, както да може да възложи, да наеме компания, специализирана в разследване на банки във фалит.

Вече няколко такива компании са подали оферти да издирват средства от КТБ, като са поискали в замяна процент от събраното. Офертите са подадени във Фонда за гарантиране на влоговете, по чието предложение съдът трябва да назначи временните синдици. Именно това е един от текстовете, които според "Бромак" противоречат на съществуващите законови норми. Според фирмата на Цветан Василев, ако синдиците се избират от най-големия кредитор в лицето на фонда, останалите няма да бъдат защитени. Освен това се нарушава независимостта на съда и на банковия надзор, а именно - на БНБ, която е назначила квесторите.

Отговорът на Менда Стоянова

Текстовете са съгласувани не само с юристи, но и с юристи, които работят но европейските норми и правила, така че, според мен, няма нарушение на европейски норми и правила.

Временните синдици ще могат да се връщат и към действия на квесторите преди отнемането на лиценза - т.е. докато КТБ беше под специален надзор, а законът позволяваше цесии и прихващания.

Една част от юристите смятат, че квесторите са действали правилно, друга част от юристите смятат, че те не е трябвало да правят подобни прихващания, тъй като от момента на обявяване на банката под специален надзор, с решение на БНБ там бяха спрени всички действия, което означава, че и депозитите също са неизискуеми, което от своя страна води до извода, че не би следвало квесторите да са правили подобни прихващания, разпореждащи се с депозити и кредити.
 

Депутатите решиха също, ако се докаже вина на трети лица, но конкретните пари от КТБ не могат да бъдат намерени, те да отговарят с личното си имущество. Законовите текстове ще бъдат гласувани утре в парламента, което означава, че до края на следващата седмица временните синдици ще могат да влязат в банката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна