Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подкрепя идеята Европейската комисия да има думата по енергийни сделки на страните-членки с трети страни

Снимка: БГНЕС

България е сред държавите, които силно подкрепят идеята Европейската комисия да има думата по енергийни сделки на страните-членки с трети страни, обяви вицепремиерът Меглена Кунева. Според нея, за България това ще е допълнителна гаранция срещу евентуални корупционни практики и ще има положителен ефект върху конкуренцията и цените:

Ако ние купуваме газта три пъти по-скъпо отколкото една друга икономика, това ще се отрази на цените. Без съмнение ще се отрази и на икономиката ни. Това не е приумица на комисията, не е, така, да придобие повече власт. Ние не можем да говорим за конкурентоспособност на икономиката, ако нямаме истинска кохезия, истинско сливане. Как да имаме сливане при положение, че енергийният пазар, който е толкова съществена част от цената на каквото и да било, изобщо не се контролира?

Бъдещият енергиен съюз е бил една от основните теми на днешния съвет по общи въпроси в Брюксел. Меглена Кунева е водила там и разговори за членството ни в Шенген – с комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и с лидери на политически групи в Европейския парламент. В парламента, според Кунева, има много голямо мнозинство в подкрепа на членството на България и Румъния – тя е призовала и за нова резолюция по въпроса: 

Има решение на Европейския парламент, но това е предишният парламеент, обикновено се счита за изтекла легислатура, и според мен, ако този парламент даде един сериозен сигнал за това, че няма Европа на две скорости по отношение на сигурността, и че когато една страна е изпълнила по определени показатели, за определена политика, своите ангажименти, тя трябва да бъде оценявана според заслугите й в определена област.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна