Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници организират национален протест

| обновено на 18.03.15 в 09:19
Снимка: forthenature.org
Национален протест в защита на природата ще се проведе в няколко града. Акции ще има тази вечер в София, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца, Перник, Петрич.

Природозащитниците настояват да се забрани сечта в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и защитени зони от Натура 2000 да става само след горска сертификация.


Еколозите искат да се забрани новото строителство в защитените територии, ако не е свързано с традиционно ползване на земеделски земи и гори, да се забрани отдаването на нови територии в националните паркове на концесия, да се удвои бюджетът за защитени територии и да се назначи охрана на всички резервати и паркове.

Природозащитници настояват още националните паркове да се запазят свободни от моторни превозни средства, моторни шейни, моторни летателни средства, освен за спасителни акции и охрана на парка.

В предаването "Преди всички" Катерина Раковска, експерт по програма "Защитени територии и Натура 2000" в WWF България, посочи, че защитените територии у нас са 5,5 процента, което е по-малко, отколкото средното в ЕС, където те са 16 процента. 

Защитените територии, освен че пазят природата, те са източник на основни услуги за хората в България. Половината население пие вода от защитените територии. Наша отговорност е да ги пазим и да ги предадем на хората след нас. Тази година е много важна за много от парковете, защото трябва да се приемат плановете за управление, където няма. И да се актуализират плановете за управление на тези, които имат такива.

Чуйте разговора от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!