Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум: Налагането на капиталов контрол може да предотврати излизане на Гърция от еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Налагане на "банкова ваканция" и рестрикции по отношение на капиталовите потоци могат да спасят Гърция от напускане на единния валутен блок, заяви шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Вчера председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум посочи, че е възможно евентуално налагане на капиталов контрол в Гърция. Това представлява най-ясното до момента подобно изказване от страна на висш европейски представител, което само подчертава продължаващата политическа драма около Атина.

В интервю за радио BNR Nieuwsradio Дейселблум отбеляза, че спасителната програма за Кипър от 2013-а година, която беше придружена от временно затваряне на банките и ограничаване на капиталовите потоци, може да бъде добър пример, който да се следва и от Гърция.

Може да се проучи какво би се случило, ако страната изпадне в голяма беда, като не може да се говори за незабавен сценарий за нейното излизане от евроозната. За Кипър ние трябваше да предприемем радикални мерки, банките бяха затворени за известно време и капиталовите потоци във и извън страната бяха обвързани с всички видове условия, заяви председателят на Еврогрупата.

Също така е важно да се запази настоящият път на развитие на Гърция. Икономическото възстановяване в страната преминава изключително добре, но поради политическата несигурност ще има пречки. Моят политически ангажимент е да се запази еврозоната непокътната, както и нейното укрепване и именно това е на фокуса на моето внимание, допълни той.

Дейселблум направи това изявление на фона на настояванията от страна на гръцкия премиер Алексис Ципрас за провеждането на съвместни разговори с основните европейски лидери по време на двудневната среща на върха на ЕС, започваща в четвъртък. Очаква се в тези разговори да участват немският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, президентът на ЕЦБ Марио Драги и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, като Ципрас се надява те да договорят нова финансова помощ за Гърция.

Гръцкото правителство реагира гневно на предложенията за въвеждане на контрол върху капитала и за "банкова ваканция", което да предотврати излизане на Гърция от еврозоната, обвинявайки Дейселблум в изнудване.

Ще бъде от полза за всички и за самия г-н Дейселблум да спазва институционалната си роля в еврозоната, заяви говорителят на правителството Гаврийл Сакеларидис.

Ние не можем лесно да разберем причините, накарали го да направи подобно изявление, което не подхожда на поверената му роля. Всичко останало е сценарий на фантазията. За нас е излишно да му напомняме, че Гърция няма да бъде изнудвана, подчерта той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна